Две камери за денонощно видеонаблюдение ще бъдат монтирани от специализираното общинско звено КООРС пред сградата на бившия Пети пехотен дунавски полк, където от март започна изграждането на паметник на загиналите във войните русенски войници и офицери. Поставянето им е с цел опазване на мемориала от вандалски прояви и крадци на цветни метали. 
Заради многото имена на загиналите и невъзможността да бъдат изписани на паметника, е предвидено да се монтира информационно табло.  Чрез него всеки, който се интересува за име на загинал или за военната история на Русе, ще може да получи нужната информация, която ще бъде базирана онлайн. Производителят - русенската фирма „Дартек“, ще го достави без надценка. 
От края на март са готови и отливките на елементите от орнаментиката на мемориала - кръста за храброст, цифри, букви, ножове, щикове и основата, върху която ще бъдат монтирани. Освен кръста за храброст ще се монтира художествено-скулптурна композиция, изградена от войнишки щикове и ножове от лят бронз.
Инициативата за издигането на мемориала е на регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса в Русе, като се очаква той да бъде открит на 6 май. Идеята за построяването на паметника е на ветераните от войните в Русе, тя е огласена още през 2003 г. 2062 са русенците, които са загинали в последните пет войни, и не е редно Русе да няма паметник, пред който потомците да поставят цвете в памет на героите, мотивират се инициаторите.