Делото срещу 38-годишния Мартин К., който е подсъдим за неправомерно получени 52 000 лева евросубсидии, забуксува за пореден път. След като бизнесменът досега нямаше отсъствие от съдебна зала, но за разлика от него свидетели и адвокати боледуваха дежурно, ролите се размениха.
Според прокуратурата в основата на нерегламентирано получените европари е сключен, но неизпълнен договор между „Хотел Космополитан“ ЕАД и управляваното от Мартин „Техгруп“ ЕООД. Нереализираната сделка била използвана, за да докаже, че иначе работещата в сферата на строителството „Техгруп“ има опит и оборот в доставката на народни носии и музикални инструменти - изисквания, за да успее да се пребори за обществена поръчка на община Борово. Според обвинението това не било вярно, а за спечелената поръчка благодарение на неверни данни фирмата сключила договори с други 3 дружества, които реално били вещи в занаята и осигурили необходимото оборудване.
Сведения, че управителят на „Техгруп“ ЕООД - дружество, което вече е заличен търговец, а негов правоприемник е „Билд Рент БГ“ АД, е болен предостави неговият адвокат Борислав Българинов. Още в края на март Мартин бил претърпял операция на носа по спешност в „Пирогов“, защото не можел да диша. След престой в столичната болница бил изписан, но ден преди поредното съдебно заседание се влошил и отново бил приет за лечение. По думи на докторите бизнесменът ще трябва в продължение на 30 дена да бъде в болничен, а заседанията трябва да бъдат съобразени с това.
Спор между адвокат и съдебен състав предизвика изявлението на защитника, че Мартин е бил приет „по спешност“. Магистратите не видяха доказателства, че хоспитализирането му е било неотложно.
Прокуратурата посочи, че действително бизнесменът отсъства по уважителни причини. Сметна обаче, че трябва да бъде направена медицинска експертиза, която да прецени дали той може да участва в съдебни заседания, въпреки че е в болничен. Идеята - делото да не се проточва във времето и да се отлага за дълги периоди. Адвокатът на Мартин подкрепи предложението за медицински преглед, като декларира, че от тяхна страна ще бъде оказано съдействие.
Съдът обаче прецени, че няма нужда от назначаването на експертиза, като посочи, че такова изследване би натоварило делото с разноски, а и ще го забави. Посочи обаче, че предстои да реши дали да санкционира по някакъв начин Мартин за това, че не е предупредил своевременно за своето отсъствие. Освен това бе изискана справка от „Пирогов“ как се развива здравословното състояние на бизнесмена, има ли основания за дългите болнични, както и очакват ли се допълнителни операции, които да възпрепятстват явяването му в зала.
Както „Утро“ писа, делото срещу Мартин трябваше да започне на 20 януари, но ден по-рано той реши да смени адвокатите си. Така се оказа без защитник в съдебна зала, тъй като новоназначеният му адвокат бе в болничен. Впоследствие защитникът му отново бе възпрепятстван да дойде в съда, тъй като бе ангажиран в друго заседание в друг град. От третия път процесът стартира с разпит на повечето свидетели. Заради направена операция обаче отсъстваше управителят на „Хотел Космополитан“ ЕАД Галимир Енчев и делото отново се отложи. Вчера той се яви, макар да бе в болничен, но пък отсъствието на подсъдимия заради влошено здраве отново блокира заседанието. Очаква се делото да продължи на 18 май.