Русе ще бъде отново домакин и на финалите на традиционните в сферата на енергетиката състезания за най-добър млад инсталатор и млад изследовател. 40 ученици ще се борят за призовите места в двата конкурса, като докажат знания и умения в приложните науки и газовите технологии.
Свои концепции за автомобил на бъдещето ще покажат екипи от шест професионални гимназии по промишлени технологии по време на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране. Форумът ще се проведе в Русе на 14-15 април. Домакин е Регионалният исторически музей. Участници в състезанието са ученици от професионалните гимназии в Пловдив, Перник, Бургас, Казанлък и София.
На 14 април от 8 часа в учебната работилница на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ ще се проведе финалният кръг. В него ще вземат участие шест отбора - по три от Русе и София. За три часа гимназистите ще трябва да изградят работеща газова, отоплителна и санитарна инсталация от медни тръби.
„Овергаз“ и Министерството на образованието и науката организират състезанията за 11-та поредна година. Дългогодишната инициатива насърчава практическия опит при професионалното образование и е основата на програмите за дуално обучение по газификация. Журито се състои от енергийни специалисти, които са печелили първите места в предишни издания на конкурсите, а днес вече работят в газовата сфера.