16-годишният състезател на ТСК „Русе“ Стилиян Гроздев се класира седми на европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в норвежкия град Форде. Стилиян /62 килограма/ направи двубой от 269 килограма със 124 в изхвърлянето и 145 в изтласкването. Той тласна и щанга с тегло от 149 килограма, но съдиите не зачетоха опита.
25-годишният варненец Владимир Урумов спечели бронз в тази категория - 288 килограма в двубоя, 129 в изхвърлянето, 159 в изтласкването. Урумов отстъпи само пред турчина Хуршин Атак /296/ и руснака Феликс Кхалибеков /289/.
Другият представител на ТСК „Русе“ в Европа - 16-годишната Надежда Мей Нгуен, изхвърли 70 и изтласка 87 килограма. С двубой от 157 тя се класира девета в категория до 48 килограма.
Като се имат предвид поредните скандали в българските щанги, резултатите на много младите русенски състезатели е безспорен успех. Явно треньорите Кръстина и Радослав Атанасови работят много амбициозно и Европа вече видя какво могат техните възпитаници.
Сега държавата трябва да помогне на родната тежка атлетика със застъпничество пред Световната федерация, която продължава да държи на решението си покрай последния допинг шок - глоба от 500 000 долара. За страна като нашата и за бедна федерация като българската това е непосилна сума.