Хората, които пушат цигари имат повече трудности да си намират работа, като в същото време изкарват и по-малко пари. Това показва американско проучване, проведено сред повече от 250 безработни в Сан Франциско и околността, съобщи БГНЕС.

Половината от доброволците са пушачи, които пушат средно по 13 цигари на ден, а другата половин са непушачи, като техният напредък в намирането на работа е бил проверяван на шест и на 12 месеца от началото на проучването.

„Ние установихме, че на пушачите им е много по-трудно да си намерят работа в сравнение с непушачите“, заяви водещият учен на изследването Джудит Прочаска от Университета в Станфорд.

След една година 56% от непушачите са успели да си намерят работа, в сравнение със само 27% от пушачите. В същото време сред тези, които имат работа, пушачите изкарват средно с 5 долара на час по-малко от другите. Хората, които пушат, получават 15,10 долара на час, а непушачите – 20,27 долара.

Близо две трети от участниците в експеримента са мъже, а средната им възраст е 48 години. Също така една трета от тях имат висше образование.

От значение за проучването обаче са и редица други фактори, свързани с двете групи доброволци. Повечето пушачи например са по-млади, по-зле образовани и в по-лошо здравословно състояние от непушачите.

Проучването също така призовава агенциите за намиране на работа да използват данните като „увеличат запознатостта със свързаните с пушенето разходи, загуби в заплащането, здравословни вреди и връзките със слабия успех за намиране на работа“.