Законно и спрямо буквата на закона Йордан Йорданов от местната коалиция „Единни за община Две могили“ е избран още на първи тур за кмет на Острица. Това реши окончателно Върховният административен съд,  като потвърди становището на русенските си колеги. Спор за редовността на изборния резултат подхвана кандидатът на ГЕРБ Лена Иванова. Между двамата опоненти имаше 8 гласа разлика, но бе необходим само 1, за да може Йорданов да се сбогува с победата от раз, тъй като доверието в него щеше да падне под 50%. 
За това в съдебна зала бяха донесени чували с бюлетини, протоколи и изборни книжа като бяха прегледани недействителни бюлетини, както и подписите на гласоподавателите.
Иванова и адвокатът й посочиха не едно и две нарушения в изборния ден. Сред нередностите бяха зачетени като действителни гласове, при които вотът е отбелязван със символи извън допустимите. Твърдеше се за приближени до избрания кмет, които придружавали психично болни да гласуват, както и за агитация в деня на вота.
Действително в квадратчето на една от бюлетините, освен ясно отбелязания знак „Х“ има бледи криволичещи линии, но те не могат да бъдат оприличени на специални символи или знаци, въз основа на които да бъде установена евентуално самоличността на гласоподавателя. Придружител на двама от умствено изостаналите гласоповодаватели действително е била вуйната на кандидата за кмет Йорданов, но тя не попада в разпоредбата на Изборния кодекс, в която изчерпателно са изброени лицата, които не могат да бъдат придружители, посочиха в мотивите си върховните съдии.
Те коментираха и оплакването за скрита агитация, според което от местната коалиция са раздавали торбички с храна с изписан върху тях знак „№1“.
Отбелязаният символ не е нарушение на закона, но дори и да се приеме за нарушение на забраната, то няма как да се установи как това се е отразило на изборния резултат, след като вотът е таен. Тоест не може да се установи по безспорен и категоричен начин как тази торбичка с числото едно върху нея е повлияла на мисловната дейност на избирателя и за кого точно той е дал своя глас, посочиха магистратите.
Както „Утро“ писа, ВАС потвърди оспорените резултати от изборите в Червен, както и разпределението на общинските съветници в Бяла.