Близо 53 000 лева ще вземе русенската фирма „Артфешън дизайн“ със собственик Николай Милчев Ангелов от Агенцията по заетостта по проекта „Обучение и заетост“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът за наемане на неграмотни безработни и хора в предпенсионна възраст стана скандално известен с факта, че документи се приемаха реално само два часа, а оценяващите за три дни разгледаха 3721 предложения и от тях одобриха 181 фирми, които да бъдат субсидирани с 8,1 млн. лева. Сред най-фрапантните случаи е именно „Артфешън дизайн“, регистрирана в началото на март с широк предмет на дейност. 23 дни по-късно, на 25 март, дружеството вече е успяло да подготви необходимите документи, да кандидатства в Агенцията по заетостта и да получи финансиране за заплати и осигуровки на 10 наети безработни в размер на 53 000 лева.
От регистъра на одобрените работодатели прави впечатление значителният интерес на русенските бизнесмени към програмата. Сред фирмите с най-много субсидирани работници са шивашките „Теодора Александрова“ /70 работни места/, „Аристон-С“ /16/, „Антоан Вилл“ /6/, както и строителната фирма „Медиком“ /27/. Любопитен факт е, че според информационната система Апис Теодора Александрова е свързана с „Аристон-С“. Тя е зам.-председател на Управителния съвет на сдружение „Футболен клуб Аристон“ и член на Управителния съвет на фондация „Аристон-С“.
При нас в бюрото върви само регистрацията, одобрението става от централната администрация. Ние просто приемаме петте документа, които се изискват по програмата, каза за „Утро“ шефът на Регионалната служба по заетостта в Русе Драгомир Николов. Той посочи, че няма нищо притеснително, а интересът към Русе е по-голям, защото от службата са си свършили работата. Нашата цел е да намалим безработицата и е похвално, че колегите са се организирали и са приели голям брой документи, допълни още той.