Умни устройства пестят енергия и пари на газифицираните домакинства. Терморегулатори от ново поколение запомнят потребителското поведение и контролират газовия котел така, че при постоянно отопление да консумира по-малко енергия напълно автоматично. Това съобщават от газоразпределителното дружество „Овергаз“. 
През април и май в 6 града в страната, сред които е и Русе, енергийни консултанти ще разясняват как с помощта на умните устройства битовите потребители могат да оптимизират разходите си за енергия. Експертите ще съветват семействата как да открият потенциали за икономия в домакинството си, както и как да спестят над 800 лева при избор на високоефективно газово оборудване за жилищата си. Кога кампанията ще мине през Русе ще бъде съобщено допълнително.
Посредством интернет приложение и интелигентни енергоспестяващи функции устройствата помагат на семействата да намалят сметките си за енергия. Приложението показва в реално време какво е потреблението на газ за отопление и за подгряване на битова вода.
Терморегулаторите контролират консумацията на синьо гориво в дома, включително и според температурата навън. Данните на газовите компании сочат, че с интелигентното регулиране ефективността на отопление в дома се повишава с до 4%, а сметките се понижат с 10-15%.
От 1 април цената на киловатчас енергия от природен газ за битови потребители е 8,6 стотинки или с около 10 стотинки по-малко, в сравнение с цената на тока. Така ако енергийните нужди, покривани с електроенергия ще излязат на едно домакинство, което обитава жилище от 80 кв.м. в нова сграда, около 200 лева, то за газифицираните цената ще е под 100 лв. на месец или над 2 пъти по-малко при същата норма на потребление, изчисляват от „Овергаз“.