Замислих книгата „Зограф“ и Русенската епархия“ след като края на 80-те и началото на 90-те години се занимавах с проблемите на таксидиотството /православна форма на мисионерство, при което се събират и дарения за манастири - б.р./. Тези проблеми ме задължават да изтъкна ролята на Зографската света обител, манастирското братство, тези ценности на българско християнско вярване. Тази картина отразява само едната страна на един диалог, това, което дава „Зограф“. Стори ми се интересно какво дава българската общност „Зограф“ да е това величие и място, където тези духовници осъществяват себе си. Това сподели  по време на представянето на най-новата си книга в събота в Русенската митрополия академик Иван Радев - един от големите български литератори и изследователи, посветил много усилия на издирване и издаване на църковни архиви.
Срещата бе открита от русенския митрополит Наум, а сред гостите бяха видинският митрополит Дометиан и тивериополски епископ Тихон, духовници, професори от Великотърновския и Русенския университет и други. 
Книгата на издателство „Абагар“ разглежда вековните отношения между Атон, българските манастири там и българската общност, миряните по места. Тя проследява взаимоотношенията между славянобългарската обител „Св.Георги Зограф“ в Атон и част от диоцеза на Българската православна църква в родината ни през отминалите столетия и до наши дни. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Русенската митрополия.
Русенският митрополит Наум подчерта, че този труд е първото подобно издание в българската литература и адмирира усилията на автора да възстанови историческата картина от изминалите столетия и по-точно връзките между Зографския манастир и Русенската епархия.
Оставаме с надеждата, че и тази книга ще бъде още един пример за подражание при осъществяването на подобни издания, свидетелстващи за несекващите връзки между България и Атон, оставайки с надеждата, че архивите в Зографската ни света обител ще придобият по-голяма публичност, каза още Негово Високопреосвещенство.
Авторът бе поздравен за задълбочения си труд и от митрополитите Дометиан и Тихон.