Пламен Рашев е новият общински лидер на БСП. Той бе избран от 84 делегати на русенската общинска партийна конференция, която продължи повече от 9 часа в събота. Рашев е член на партията повече от 30 години, два мандата е бил общински съветник. 22 бяха издигнатите за поста, сред които и досегашният председател в оставка Божидар Йотов, който си направи отвод. На финала останаха 7 претенденти, а Рашев спечели на първи тур с гласовете на 87 делегати /61,3%/.
Това, което сме имали като програма - свобода, солидарност и справедливост, си остава и очакваме с нетърпение конгреса в началото на май. На местно ниво активираме групата на общинските съветници, която има за цел да бъде принципна опозиция и коректив на администрацията, когато става въпрос за социална политика. Задачата ни е стягане на редиците за президентските избори, защото резултатите от местните избори бяха катастрофални. Неслучайно беше направена и тази промяна в ръководството, каза за „Утро“ Рашев. 
На последните местни избори БСП претърпя тежка загуба, а катастрофално е най-точната дума, с която да се определи статусът на партията в момента. Това каза Йотов, който представи обширен доклад за политическата обстановка в страната и работата на общинската организация на БСП в Русе от май 2012 до март тази година. Той припомни и цифрите - нито един кмет в населено място и 6 общински съветници. На последната конференция констатирахме, че състоянието на БСП не е добро, и макар че дадохме много от себе си, преживяхме голямо разочарование.
Загубата е тежка, но не е само в Русе. Тази загуба не е наш патент, тя е повсеместна. Трагичното е, че постоянно регистрираме спад на доверие, коментира Йотов.
На форума бяха определени и делегатите за 49-тия конгрес на БСП на 7 и 8 май в София.