Двама полицаи от Беленското районно управление на полицията, които отказаха подкуп от пиян тираджия, бяха наградени вчера от заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.
Младши полицейски инспектор от група „Охранителна полиция“ Цветлин Дочев и колегата му младши автоконтрольор Пламен Янков получиха официална благодарност и парична награда за достойната си служба.
До опита да бъдат подкупени се стигна, след като около 7 часа на 17 март униформените спрели в района на кръговото край Бяла турски камион, който преди не се е подчинил на полицейско разпореждане за проверка. Шофьорът Ердинч Ахмед с българско и турско гражданство силно лъхал на алкохол, тъй като предишната вечер се почерпил с 200-300 грама мастика и няколко бири. След това поспал няколко часа и по тъмно тръгнал да изпълнява курса си до Букурещ. И тъй като знаел, че тестът ще отчете алкохол, се възпротивил да дава проба и тръгнал да им предлага подкуп. Първоначално хвърлил на полицаите 2 банкноти по 50 евро, след което им „отпуснал“ още толкова.
Нахалството му не просто не замазало очите на униформените, а директно го пратило в ареста. Две седмици по-късно Ахмед получи 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок, 3 години без право да шофира и 7800 лева глоба. А съвестните полицаи бяха поощрени от най-високо ниво.