В началото на зимния сезон повечето от вас са поставили зимни гуми на автомобила си, а сега някои се чудят дали да се занимават отново със смяната им с летни. Ето шест основателни причини да смените гумите си с летни:
1. Ако използвате целогодишно зимните си гуми, те ще се износят много по-бързо, отколкото трябва. Използвате ли зимните си гуми през лятото, при първия сняг в началото на зимата може да установите, че протекторът им няма никаква дълбочина. Напротив, ако редовно сменяте зимните гуми с летни и обратно, ще осигурите равномерно износване и на двата комплекта, с което ще удължите живота им.
2. Летните гуми са проектирани да се справят с дъждовете. Зимните гуми умерено добре отвеждат водата от повърхността, но при летните гуми протекторът е специално разработен с тази цел. Това ще ви гарантира добро сцепление върху мокър път и по-малък риск от аквапланинг.
3. Сместа, от която са изработени летните гуми, има свойството идеално „да прилепва“ върху нагорещения асфалт през летните месеци. С гуми, чийто състав е проектиран за зимна употреба, е възможно през лятото автомобилът да изгуби управление, особено в завой.
4. Летните гуми са проектирани, за да гарантират възможно най-кратък спирачен път както върху нагрят, така и върху мокър път, благодарение на специалната смес на протектора. Това ги прави задължителен избор за променливите летни условия, при които е възможно редуване на висока температура с проливен дъжд.
5. Летните гуми ще подобрят цялостното представяне и управление на автомобила. Те са налични в по-голям брой профили и широчини, което ги прави перфектен избор за притежателите на спортни коли. При някои автомобили разликата няма да е много значителна, но изборът на подходяща лятна гума ще гарантира максимално добри работни характеристики на автомобила ви.
6. През лятото излизаме по-често с колата и се забавляваме навън. Летните гуми „возят“ много по-тихо и плавно, което в сравнение с по-шумните зимни гуми определено прави пътуването по-приятно.