Спечелият наградата Човек на годината отец Иван, който поддържа два дома за бедни в Нови Хан и Якимово, отново има нужда от помощ. Дължи близо 20 000 лева на различни фирми и организации, предаде БНТ.

Двете институции се поддържат основно на дарения, разказа отец Иван. Той обясни, че по принцип държи в резерв около 20-30 000 лева, за да посреща непредвидените нужди на живеещите в домовете, но тази година са останали едва 1000 лева, които не са достатъчни за всички 300 души под неговата опека.

Отецът разказа, че повечето от поверениците му са самотни майки с деца или възрастни хора, които не могат сами да се грижат за себе си, а с порастването на децата – растат и разходите по тях.

Въпреки че в Якимово имат стопанство, в което отглеждат храната си и се грижат за животни, това отново не е достатъчно. На месец все още са необходими по около 15 000 лева за покриване на всички допълнителни разходи.

„Хората обедняха, по-малко пари вече влизат“, коментира отец Иван. През 2005-2006 година в сметките на отеца са влизали достатъчно пари по Коледа и Великден, така че да изкарва цялата година, но вече не е така.

Допълнителна грижа били и местните жители изнудвали стареца, те крадяли от него и после се опитвали да му продадат откраднатото.