Бебе с тегло 2300 грама почина в русенската болница и една от вероятните причини е липсата на детски хирург в най-голямото лечебно заведение.
Драмата се е разиграла вчера по обед, когато на майката е направено секцио по спешност в АГ-комплекса. Жената усетила, че иначе енергичното бебе не е в обичайния си тонус и потърсила лекарска помощ. Гинеколозите преценили, че е време да се намесят, и  направили операцията. Когато поели детето, педиатрите установили, че новороденото има твърд корем - нещо нетипично и тревожно за бебе и започнали да търсят съдействие от хирург. Телефонните позвънявания до Варна и София не дали резултат и никой от тамошните специалисти не се решил да пристигне в Русе. Докато траела суматохата по издирването на лекар, бебето починало. Според аутопсията то е имало проблем с червата. Такива операции обаче в Русе са се правили на далеч по-малки бебета. Последният случай бе на 500-грамово момиченце, което преживя месец след хирургичната намеса.
По време на издирването на специалисти детските хирурзи д-р Хаджимитев и д-р Кожухаров, които работят в частни клиники, не са били потърсени за съдействие.
Детето е било недоносено и не е можело да бъде спасено, коментира лаконично директорът на МБАЛ-Русе д-р Нели Петрова.