Неосъжданият досега задочен студент Кристиян Б., който вчера навърши 26 години, не успя да размекне състав на Русенския районен съд и да си издейства подарък за рождения ден. Вместо да го освободи в по-лека мярка, съдът сметна, че младото момче трябва да продължи да чака присъда задържан в ареста. Решението обаче може да се обжалва.
Младежът бе задържан на 4 февруари за извършени още през октомври 2014 година 5 кражби. Тогава Кристиян, маскиран с перука и облекло досущ като мадама, отарашил магазина, в който самият той работил като продавач. От бакалията в района на „Цветница“ в рамките на 15 дена успял да отмъкне 4073 лева в брой и ваучери за „Интер лев“ за 2775 лева. Според обвинението няколко седмици по-късно Кристиян започнал активно да си търси алиби, като накарал свои познати да лъжесвидетелстват, че по време на кражбата е бил с тях и няма как да се е намирал на местопрестъплението.
Вчера адвокатът на младежа заяви, че не той е извършител на кражбите и поиска пускането му от ареста. Съдът обаче обърна внимание, че данните сочат обратното. Нещо повече - Кристиян внимателно и усърдно е планирал как точно да удари хранителния магазин, измислил е сложен сценарий, освен това е опитал да осуети разкриването на престъплението, като е накарал негови близки да лъжесвидетелстват. Така Кристиян не само не излезе от ареста, но и му бе забранено в срок от 2 месеца да обжалва задържането си. Ако бъде признат за виновен студентът продавач може да получи наказание между 1 и 10 години лишаване от свобода.