Първите за сезона круизни кораби „Emerald Sky“ и „River Aria“ акостираха в Русе на 5 и 6 април, каза за „Утро“ директорът на „Речен надзор“ към Морска администрация Иван Жеков. Плавателният съд „Emerald Sky“, който пристигна в сряда, превозва 147 пътници основно от Англия, но има и американци, австралийци, както и двама китайци. Той е престоял няколко часа в Русе, като различните туроператори предлагат разнообразни забавления за пасажерите.
Корабът „River Aria“ акостира вчера със 143 туристи на борда, основно американци.
През изминалата година акостиралите туристически лайнери в Русе бяха 280, което е с 25% по-малко в сравнение с 2014 година. Причина за това е ниското корабоплавателно ниво на Дунав в края на юни. Когато падне водата, много фирми отказват пътуване до делтата, а Русе е дестинация по пътя. Въпреки това почти 90 000 туристи са посетили българските пристанища по Дунав през 2015 година, което е абсолютен рекорд, посочи Иван Жеков. Сред пътниците най-много са били германците и американците. 
За тази година има 340 заявки от плаващи хотели за спиране в Русе, което е чувствително увеличение и може да доведе до счупване на миналогодишния рекорд по брой речни туристи.
Директорът на дирекция „Речен надзор“ коментира, че се наблюдава общоевропейска тенденция за увеличаване на круизните кораби по Дунав. Преди 10 години те са били около стотина, а сега са 170.