Към момента анализите показват, че новите маршрути не се разработват през територията на България, заяви днес по време на блиц-контрола вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпрос.

Преди да бъде подписано споразумението с Турция на всички нива поставихме въпроса, че то трябва да отчита и опасността от развитие на нови маршрути през територията на България, прекосявайки българо-турската граница, посочи Бъчварова. На европейско ниво всички отговорни институции са наясно с тази опасност.

В споразумението има една точка, която предполага задействане на същия механизъм като в Гърция, ако се установи масово преминаване на мигранти през българо-турската граница. Така че имаме известна гаранция, че ще има реакция, европейска, към Турция, ако това се случи, подчерта Бъчварова. Имаме вече и одобрен протокол за реадмисия с Турция и много скоро той ще бъде подписан. И ще можем официално и по установените правила да връщаме тези, които нелегално преминават границата ни през Турция. Това са едни добри гаранции към момента, те не ни успокояват и ние правим всичко възможно да засилим присъствието си в тази част от границата ни. Ускорено работим по изграждане на преградното съоръжение и провеждаме учения и тренировки, които поддържат бойната готовност и ни помагат да координираме усилията си с армията. В неделя планираме такова морско учение, съобщи Бъчварова.

Към момента нямаме данни за преминаващи по този маршрут. Общата оценка на експертите е, че този маршрут би бил много труден за мигрантите, но въпреки това ние се подготвяме и за това, посочи министърът. В петък предстои среща с моя румънски колега, за да обсъдим тези въпроси, защото те също се намират по линията на един такъв възможен маршрут, каза министърът.