Наказание от 2 г. и половина затвор за телефонни измами наложи Хасковският окръжен съд на Никола Илиев от великотърновското село Нова Върбовка. Куриерите му Христо Христов и Деница Иванова получиха съответно по 18 и 12 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Тримата бяха признати за виновни, че от май до юли 2009 г. са измамили 11 старци от Хасково и Димитровград, като чрез заблуда са отнели от тях общо над 19 000 лева.Хасковските окръжни магистрати намалиха с година първоинстанционната присъда на Илиев и потвърдиха условните наказания на другите двама измамници. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Процесът се гледа за втори път, след като през 2013 г. Хасковският окръжен съд отмени осъдителните присъди на тримата, заради допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт и върна делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Това пък създаде и казус дали пострадалите и техните наследници имат право да претендират за граждански искове към подсъдимите. 

Според защитниците им измамените и наследниците на починалите нямали такова право, защото бил изтекъл 5-годишен давностен срок. Юристите се позоваха на тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Адвокат Ангелина Христова, която представляваше трима от пострадалите обаче успя да докаже, че това не е точно така. Съдът прие аргументите й и уважи предявените граждански искове. Така Никола, Христо и Деница ще трябва да възстановят отнетите пари с натрупаните лихви.

Тарторът на групата – Никола, отрече да е имал нещо общо с измамите. Според събраните доказателства по делото обаче, той е звънял на жертвите си, като им е разигравал сценките по схемата, че внуците им са сгазили деца и трябват пари, за да не лежат в затвора. Макар в предишния процес Христо и Деница да признаваха вината си, в сегашния и двамата заявиха, че не изпитват такава и се смятали за невинни. 

Христов дори изгради нова защитна версия пред окръжните магистрати, като посочи, че не Никола го пращал да взима пари от възрастните жертви. Имало трето, неизвестно лице, а Деница също нямала нищо общо. Тези твърдения обаче не бяха възприети за верни.