Президентът Росен Плевнелиев ще връчи на председателя на общинския съвет и доскорошен ректор на Русенския университет чл.-кор.проф.Христо Белоев орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен на церемония в четвъртък в София. Отличието е за заслуги в областта на образованието и науката, а решението за награждаването бе взето от Министерски съвет през октомври миналата година по предложение на тогавашния просветен министър проф.Тодор Танев.
Писма в подкрепа на номинацията тогава изпратиха 12 депутати от 43 Народно събрание от различни райони. Предложението бе подкрепено и от Българската академия на науките, Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, областните управители на Русе, Разград, Силистра, Търговище и Велико Търново, кметовете на Русе, Разград, Силистра и Търговище, Съюза на учените в Русе и Студентския съвет при Русенския университет.
Приносът на Белоев в науката, в обществено-икономическото развитие на региона, както и членствата му във водещи национални и международни организации са част от мотивите за удостояването му с ордена. Именно под негово ръководство в продължение на два мандата Русенският университет разшири и затвърди ролята си на научно-образователна институция не само в региона, но и в национален и международен мащаб. Като учен в областта на земеделската наука в страната и в чужбина Белоев има сериозни заслуги, дава своя принос и в създаването на научна школа за развитие на земеделието, е посочено още в мотивите.