До 2 седмици се очаква 56-годишният Паулус ван Анерсфорд да бъде предаден на холандските власти, които ще го посрещнат на летището и ще му търсят отговорност за редица престъпления. В основата на всички се оказват тежките пререкания с бившата му жена, с която живеели на семейни начала, и нейния баща. 
Паулус бе задържан за постоянно в русенския арест на 29 март, след като няколко дена по-рано бе спрян за обстойна проверка на Дунав мост. Тогава граничарите видели, че той е издирван още от 21 декември 2015 година с Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Цволе. Холандецът изтеглил късата клечка да бъде заловен именно в България, макар че преди това попътувал в чужбина не малко - тъкмо приключил гостуването си при приятел в Гърция и тръгнал при своята нова приятелка в Киев. Екскурзията му била обаче неочаквано прекратена.
Оказало се, че Паулус има да лежи още 10 месеца в затвора, тъй като кривнал от изпълнение на пробацията, на която бил наказан. А до сблъсъка с правосъдието се стигнало, след като преди около 3 години подпалил колата на бившия си вече тъст, отправял закани за убийство и към него, и към предишната си изгора. Позволил си дори агресия и към служители от провинция Фрийсланд, към пробационните инспектори и към адвоката на бившата му съпруга. Има данни и че е преследвал членове на предишното си семейство. Според адвоката му Паулус е решил да се отдалечи от Холандия именно заради тежките семейни неразбории и риска напрежението между него и бившата му жена да ескалира и да се стигне до по-сериозни престъпления с фатален край. 
След като се докоснал до условията в русенския арест обаче холандецът решил час по-скоро да даде съгласието си да бъде предаден на властите в родината си. А вчера състав на Русенския окръжен съд окончателно реши, че Паулус трябва да бъде екстрадиран мигновенно.