Пет години на примката на прокуратурата, по време на които младшите автоконтрольори от Русе Цанко Цанев и Николай Костадинов са уволнени, обвинени в подкуп, оставени без работа и със завихрещи се семейни проблеми и стрес. Резултатът - с постановление от 29 март 2016 година Софийската градска прокуратура /СГП/ окончателно снема обвиненията срещу тях. Презумпцията е, че те вече могат да си отдъхнат от развързаната примка, но въпросът е кой ще компенсира финансовите и морални несгоди, които те са били принудени да търпят в продължение на цели 5 години.
Всичко започва през 2011 година с шумна акция на Министерството на вътрешните работи. По време на операцията бяха заловени сочени за корумпирани десетки пътни полицаи от няколко области на страната. С обвинения, че потъпкват честта на пагона и взимат рушвети или казано на прокурорски език „получавали са дар, който не им се полага“, се сдобиха и деветима катаджии от Русе. Разследването провеждаше СГП, но делото срещу отделните полицаи започна по окръжните съдилища. Казусът за смятаните за подкупни катаджии в Русенския окръжен съд обаче започна с фалстарт - делото бе върнато на прокуратурата, тъй като съдът видя редица противоречия и неясноти в обвинението. Това се случи преди близо година - на 15 април 2015-а, а поправките все още са в процес на извършване. Ясно засега е едно - че срещу двама от сочените за корумпирани полицаи обвинения вече не съществуват и от тях няма да се търси отговорност. Което за пореден път запознати определят с половин уста като нескопосана ПР-акция на вътрешното министерство, по време на която са изгорeли бушони без късмет.
„Вярно е, че обвиненията срещу моите клиенти Цанко Цанев и Николай Костадинов са окончателно снети. Неприятното е, че това се случва след образуване на секретно дело преди 5 години. А през целия този продължителен период автоконтрольорите бяха уволнени и спрягани шумно за корумпирани полицаи“, обясни за „Утро“ техният адвокат Людмил Павлов. Оказало се, че срещу тях доказателствата не само куцат, но направо липсват - няма записи от специални разузнавателни средства, а само противоречиви твърдения от страна на румънски шофьор, от който уж бил поискан подкуп. 
 Впрочем въпросният водач е младият бизнесмен Сорин Димитреску, за когото има данни, че се занимава с регистриране на коли. Той е и основният свидетел на прокуратурата, от когото се оказва, че солиден брой катаджии са искали рушвети на пътя. Това събуди съмнения у адвокатите на деветимата катаджии още в съдебна зала, преди делото да бъде прекратено. Още по-странно бе, че въпреки разнообразните начини Сорин да бъде открит и поканен да дойде за разпит в съдебна зала, той все се оказва неоткриваем. Недоумение у адвокатите предизвика и фактът, че в някои случаи рушветите, за които Сорин дава показания, всъщност не били давани от самия него, а от негов служител, който обаче нито бил открит, нито разпитан.
В крайна сметка 39-годишният Николай и 42-годишният Цанко бяха обвинени след оплакване на Сорин, че за да не му напишат акт за нередовни регистрационни табели, си затворили очите срещу 150 евро. Засечката станала на бул.“България“ до отбивката за КАТ. След 5 години обвинения и сочене с пръст двамата униформени вече могат да си отдъхнат. Омерзението от спрягането им като престъпници и оставането им на улицата без работа и осигуровки, които им навлекли тежки семейни проблеми и дори докарали единия до развод, най-вероятно обаче ще станат повод за ново дело. Но този път се предполага, че страните ще се разменят и двамата катаджии ще потърсят отговорност за цирка срещу тях и провалените 5 години от живота им.
А делото срещу техните колеги: 31-годишния стажант Искрен Ш., 46-годишния Младен И., 46-годишния Петър И., 55-годишния Андрей П., 61-годишния старшина Пламен И., главния сержант Николай И. и 53-годишния Румен Б. се очаква да продължи. Въпрос на време е това да стане, тъй като се очаква СГП да ремонтира обвинителния акт срещу тях, като отстрани неточностите. Те са обвинени, че между юли и септември 2011 година на различни места в областта са взели подкупи от по 100 леи или 46 лева, 20 евро и 100 лева.