Семейството на загиналия българин при атентата в Бургас изнемогва след смъртта му, съобщи "България Днес", като се позова на от близките му в село Юруково.

36-годишният съпруг и баща Мустафа Кьосов е един от седемте загинали на летище Бургас при експлозията, която стана на 18 юли 2012 година. Инцидентът е определен като терористичен акт срещу три автобуса с израелски туристи.

Вече четири години семейството на пострадалия българин се опитва да оцелява въпреки нестихващата мъка и трудната финансова ситуация. Мустафа бил единственият, който подкрепял близките си. След смъртта му товарът паднал върху плещите на брат му и на почернената му съпруга Емине. "Един загубен млад живот, който нищо не може да го върне, нито да го компенсира. Емине повехна от мъка. С течение на времето се стабилизира, но излиза от дома си рядко. Работеше за кратко като шивачка по една програма в Строище, но тя свърши и сега отново е без работа", разказват близки на семейството.

Жената на Мустафа живее все още в дома на свекъра и свекърва й, които не я изоставили. "Много страда момичето, почернен й е животът. Не иска друг да види, в самота гасне. Един млад човек си отиде, що за съдба е това", едва сподавят мъката си роднините. Овдовялата майка изпратила дъщеричката си Салихе да учи в София почти веднага след инцидента. Пред първите две години издръжката на осиротялото дете бе поета от израелски бизнесмен, който плащаше по 150 долара на месец за издържката й в пансиона. "Преди две години спряха стипендията и сега свекърът и свекървата правят каквото могат, за да продължи Салихе образованието си. Изпратиха я в столицата, за да се откъсне от травмата, от спомените по баща й. И сега е по-добре, но то няма да й мине", разкриват още роднините на семейство Кьосови.

Момиченцето се прибирало в Юруково само като се съберели почивни дни. През останалото време залягало над учебниците. Страст й били чуждите езици. Учела немски и английски. "Болката й обаче не минава. Сега не плаче вече, но не дава да се каже и дума за баща й. Ако се повдигне тема, направо излиза от стаята. Отбягва случката, но пази снимките. Само снимки им останаха", разкриват още роднините на Салихе.

Майката Емине посещавала детето си в София, когато имало родителски срещи. Два пъти в срока. Нямала възможност да пътува често, всички пари се спестявали за образованието на момиченцето. "Братът на Мустафа работи и издържа всички. И той изнемогва човекът... Бедността е голям бич, но за Емине най-големият ужас е самотата и липсата на мъжа й", оплакват съдбата й роднините.
Цялата фамилия преживя изключително тежко загубата на Мустафа.

Преди да стане жертва на атентата, 36-годишният Мустафа Кьосов бил единствената подкрепа за цялата фамилия, защото само бил единственият работещ. Лятото Мустафа работел на морето, а през зимата шефът му в транспортната фирма му осигурявал заетост в Банско. След инцидента семейството получи 10 хиляди лева помощ от държавата. Парите бяха връчени от областния управител на Благоевград. В община Якоруда бе разкрита и дарителска кампания в подкрепа на близките на Мустафа.

Родителите на Мустафа все още живеят с мъката и не могат да спрат сълзите си по изгубеното дете, разказват роднините на семейството. За да почете паметта на Мустафа, баща му Ахмед вдигна чешма. Според мюсюлманските обичаи градежът е добро дело и начин да се отдаде почит към починалите. Чешмата се намира на самата автобусна спирка в селото. Бащата избрал стратегическото място, за да могат всички, които минават оттам и чакат автобусите, да пият вода и да си спомнят с добро за сина му. Над чучура на чешмата е изписано: ДЧешмата е построена в памет на трагично загиналия Мустафа Ахмедов Кьосов - роден 1976 г., загинал при атентата в Сарафово край Бургас на 18.07.2012 г.У


Разследването не е приключило

"Разследването не е приключило, но е към края си. Може би в началото на следващата седмица всичко ще е финализирано", уточи наблюдаващият прокурор Калинка Чапкънова. Тя поясни, че макар на финалната права, досъдебното производство не е готово, защото става дума за 85 тома материали, между които има и секретни документи. "След това достъп до делото ще имат пострадалите, сред които е и семейството на Мустафа Кьосов", разкри още Чапкънова. Тя поясни, че едва след това делото ще бъде внесено в прокуратурата.

Готови и одобрени са окончателните варианти на постановленията за привличане на Хасан Хасан и Мелиад Фара като обвиняеми за терористичния акт. Семейството на Мустафа е песимистично настроено: "Никой не ни търси за нищо. Нищо не се и търси според нас. Няма кой да плати за загубата. Няма да има виновни", вайкат се почернените близки.