Български студенти от Техническия университет в София станаха първи сред 25 отбора от 20 европейски университета на състезание по роботика. Престижният конкурс "MCU Car Rally" е за инженери и компютърни програмисти. Регламентът изисква да конструираш най-бързата количка, която да се движи сама.

Европейското рали за автомобили, управлявани от микрокомпютър, е състезание между студенти от цяла Европа, които се събират на едно място, за да тестват уменията си в хардуер и софтуер, дизайн и работа в екип за създаване на роботизирани състезателни автомобили, пише сайтът Успелите.

Организатор на събитието е фирма Renesas – утвърден производител в световен мащаб на микроконтролери, която насърчава развитието на екологично чисти автомобили с образователна цел за инженери.

Освен победителите, България имаше още един представител на надпреварата. Това бе отборът на технологичното училище „Електронни системи” към ТУ-София. В крайна сметка гимназистите с кола „Стела” заеха престижното шесто място в крайното класиране.