14-годишният пианист Николай Димитров предизвика истински фурор с джаз импровизациите си в камерната зала на „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Възпитаникът на Училището по изкуствата бе единственият участник в гала концерта на лауреатите на международния конкурс за музикални таланти „Американ протеже“, който се представи с този жанр. Той изпълни свой вариант на „Мъртви листа“ от Джоузеф Козма, като предизвика вълна от викове „Браво“ и бурни аплодисменти. Освен него подобен успех имаше единствено 16-годишна ирландка, която представи в оперен вариант песента към филма „Кръстникът“.
По време на концерта русенският пианист получи първата си награда заедно с дипломата за педагогически постижения на преподавателя си по джаз Иван Куртев. След концерта Николай получи и много поздравления от зрители, които изразиха възхищението си от изпълнението му и от факта, че толкова млад музикант свири джаз по такъв начин.
Пътуването на Николай Димитров до Ню Йорк стана възможно благодарение на подкрепата на фондация „Димитър Бербатов“, която се грижи за талантливите български деца.