Между 6 и 8 хиляди лева са необходими, за да се подготви едно хубаво сувенирно издание на целия комикс на френския художник Жак Наре по романа на Иван Вазов „Под игото“. Това съобщи вчера Стоян Стоянов, директор на детска градина „Пролет“ и инициатор на експозицията в библиотека „Любен Каравелов“, наречена „Музей на комикса“. Библиотеката обявява дарителска кампания за събиране на средствата за българското фототипно издание на френския комикс. Скоро ще обявим и дарителската сметка, каза директорката на РБ Теодора Евтимова. 
Рисуваните истории от епохата на Априлското въстание са публикувани в 100 броя на френския комунистически вестник „Юманите“ и излизат в подлистник в съботно-неделните броеве на вестника от 29 септември 1969 година до април 1970, каза Стоянов. Изпратено е запитване до редакцията на „Юманите“ за цената на авторските права, които принадлежат на изданието. 
Вече било договорено на български комиксът да се издаде чрез сканиране на френските рисунки - за това библиотеката и Стоян Стоянов разчитат на музея на Иван Вазов в Сопот, където са запазени всичките броеве на „Юманите“ с приключенията на Рада, Бойчо Огнянов, Боримечката, хаджи Марко. Преводът на френски за вестника бил направен от трима професори от БАН с редактор от Франция, сега репликите ще бъдат превеждани наново на български от арх.Орлин Неделчев. 
Събираме средства и за издаването в книга на друг комикс, каза Стоянов, като поясни, че става дума за „Капитан Петко Войвода“. За 24-те страници рисувани приключения вдовицата на покойния художник искала по 100 лева на страница, което било повече от скромно, отбеляза русенецът.