Д-р Румен Котов е от Враца и е завършил медицина в университета в Плевен през 1988 година. Работил е в окръжната болница във Враца като хирург, специализирал е урология в УБСМ „Пирогов“ и ендоурология в болница „Света Ана“ в София. После e изкарал обучение и по екстракорпорална литотрипсия в Александровска болница в столицата и по минимални инвазивни методи на лечение на бъбречните камъни във Военна болница-София. От 2013 година е началник на отделението по урология в МБАЛ „Медика Русе“.

- Д-р Котов, от миналия понеделник в поликлиниката на МБАЛ „Медика“ функционира Кабинет за мъжко здраве. Какви пациенти се преглеждат в него?
- В този кабинет се лекуват мъже с еректилна дисфункция. Това е състояние, при което по една или друга причина сексуалната активност в мъжа е слаба, не може да се осъществи полов акт или пък той е неудовлетворителен за жената. Настъпилата дисфункция при млад мъж е доста притеснителна и той започва да се срамува от себе си.
- Каква е причината за това състояние?
- Причините са няколко и затова е необходим по-задълбочен преглед. На първо място еректилната дисфункция у мъжа може да бъде симптом на сериозно заболяване като диабет или сърдечно-съдова болест, така че колегата, който преглежда в кабинета, изпраща пациента при съответния специалист. Причина за тази дисфункция обаче може да се окаже тестостеронов дефицит с късно начало, както и съпътстващият го модерен напоследък метаболитен синдром.
- С какво се характеризира този дефицит?
- Тестостероновият дефицит с късно начало е състояние, при което мъж с нормална сексуална и полова функция изведнъж загубва желание за секс. При това положение той няма сутрешна ерекция, отпуска се рязко, настроението му се влошава, става апатичен, загубва интерес към сексуалния си партньор, започва да търси други удоволствия и най-вече започва да посяга по - често към чашката с алкохол. Това обаче става невидимо за съпругата или приятелката и те започват да мислят, че мъжът има афера с друга жена. На практика обаче пациентът страда именно от тестостеронов дефицит, който намалява нивото на мъжкия полов хормон, отговорен за правилното остаряване на простатната жлеза и за мъжкото его.
Тази диагноза е клинико-лабораторна и не се поставя само с разпит, а с по-задълбочено изследване от уролог или андролог.
- Къде се намира Кабинетът за мъжко здраве и какво е работното време за прием на пациенти?
- Кабинетът се намира на първия етаж в поликлиниката. Записването за дати и часове за прегледи може да стане на регистратурата или на телефон 082/502 430. Работното време е съобразено със специалните изисквания на тези пациенти.
- Вие сте уролог, кои болести са предмет на вашата специалност?
- Урологията се занимава със заболяванията на отделителната система - бъбреци, уретер, пикочен мехур и мъжка полова система. Към нея спадат още онкологичните заболявания, доброкачествената хипертрофия на простатата, жлъчно-каменната болест, както и всички обструкции на отделителната система, които се причиняват от камъни, от злокачествени или доброкачествени новообразувания.
- Заболяванията на простатата са бич за мъжете, особено в по-напреднала възраст. Каква е ролята й и какви проблеми създава?
- Простатната жлеза е мъжки полов орган, който назрява след навлизане на момчетата в пубертета и служи за подпомагане на активната полова функция, тъй като секретът от нея представлява 90% от отделената от мъжа семенна течност. Най-общо казано, простатата помага за придвижване на сперматозоидите и извършване на оплождането. Хиперплазията на жлезата е това, което затруднява мъжа след 50-годишна възраст при уриниране и предизвиква чести нощни ставания, но не е заболяване. Това състояние може да бъде лекувано с медикаменти до подобряване на симптомите до такава степен, че да не се налага оперативно лечение. Това са фитопрепарати, които намаляват обема на простатата и помагат за изпразване на пикочния мехур. Предписват се от специалист уролог според състоянието на пациента. Важното е да се отдиференцира хиперплазията на простатата от злокачествено новообразувание. Тук трябва да се каже, че нашумелият напоследък простатно-специфичен антиген не е туморен маркер, а органо-специфичен и неговата интерпретация задължително трябва да се извърши от уролог, който има опит с карцинома на простатата.
- Кога се налага оперативно лечение на простатната жлеза?
- Оперативно лечение за хиперплазия се налага, когато са изчерпани възможностите на консервативното лечение и има запушване, кървене, и когато остатъчната урина е над 120 мл и уринирането е изключително незадоволително. В последните години отворени операции за хиперплазия на простата се правят по изключение, тъй като се използват така наречените безкръвни интервенции, познати още като инвазивни.
- Кои са най-честите заболявания, които лекувате в отделението по урология?
- Най-вече жлъчно-каменна болест чрез машина за екстракорпорална литотрипсия, която разбива успешно камъни до 2 см. Противопоказанията за тази интервенция обаче са бременност, наднормено тегло, използване на лекарства за разреждане на кръвта и запушване на бъбрека, което налага преди процедурата да бъде поставен уретерален стент. В отделението лекуваме още злокачествени новообразувания на пикочния мехур, бъбреци, тестиси чрез инвазивни интервенции. Цистектомии за премахване на цели пикочни мехури обаче се правят в големи специализирани медицински центрове, където специалистите имат опит за такива операции.