В здравеопазването са нужни не непрекъснати експерименти на принципа проба-грешка, а стабилност и усъвършенстване на системата. Това заявиха вчера личните лекари в Русе и региона и излязоха на протест, за да може гласът им да бъде чут, а не да потъне в общия приспивен хор на дежурните пожелания и неизпълнените обещания.
73 общопрактикуващи лекари от общо 90 в Русе излязоха на протест вчера. Те се събраха в конферентната зала на МБАЛ-Русе, за да изкажат недоволството си от нормативния хаос в здравеопазването. Пред затворените им кабинети нямаше хора, малцина се обърнаха и към шесте дежурни точки в Русе. 
Медиците от Спешна помощ, които заявиха, че няма да се включат в протеста и ще приемат всички сигнали за помощ, също не отчетоха бум в повикванията.
Всички колеги участват в протеста. 17-те, които не са тук, дават почасови смени в шестте дежурни кабинета в ДКЦ 1 и 2 и в Стоматологията, а колегите по селата, които живеят там, няма как да оставят пациентите си на произвола и затова работят, но също подкрепят протеста, обобщи картината на бялото недоволство в Русе и региона председателят на общопрактикуващите лекари д-р Орлин Кожухаров.
Трябва да стане ясно, че ние не сме против здравния министър д-р Петър Москов, защото не му искаме оставката, а недоволстваме от чиновниците в здравното министерство, които сменят наредбите и нормативните изисквания на всеки 15 дни, посочи зам.-председателят на районната колегия на лекарския съюз в Русе д-р Виделина Моллова. Тя прочете декларация на УС на Българския лекарски съюз, в която се казва, че БЛС месеци наред са давали своите препоръки, експертни анализи и предложения, но те не са били взети предвид. Напротив, приемат се правила, насочени срещу българските медици и в ущърб на пациентите, което е довело до хаос в системата.
Джипитата заявиха своето несъгласие, но от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи. Търпението ни се изчерпа, отговорността, която носим не само за нас, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права, като подчертаваме, че нямаме политически амбиции, се казва още в документа. 
Лекарският съюз настоява за възстановяване на ефективно договорно начало и призовават лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност. Призив има и към всички лекари в страната да излязат на национален протестен митинг на 6 април от 15 часа на площада пред Министерски съвет, който ще се проведе под мотото „Истинска реформа за истинска медицина“.
Ние не сме писари, а лекари и се грижим за здравето на пациентите, но вместо това се налага да попълваме документация, за която за 16 години бе изсечена една гора за хартия, каза д-р Кожухаров. 
На практика става така, че пациентът си избира лекарството за лечение. Той трябва да се разпишe, аз трябва да попълня още един лист за новия медикамент и  това отнема време, защото се случва с всеки пациент. 40 години съм лекар, но такава бумащина не съм видяла. Вместо да лекувам, аз се превърнах в счетоводител, в касиер и в търговски представител, допълни джипито д-р Дюлгерова.
Утре ще бъдем на работа, но по кой рамков договор ще работим, още не знаем. Ясно е само, че като влезем в кабинетите си, новите нормативи ще бъдат качени на компютрите ни и тепърва ще трябва да се запознаваме с тях, което ще отнеме много време, обясни д-р Моллова. 
Според общото мнение на джипитата в болниците от днес също ще настъпи хаос, защото клиничните пътеки са нови, с други номера и след приемане на пациентите не се знае как ще бъдат изписани.