Арестът на похитителя на египетския пътнически самолет бе удължен на 80 дни по време на първото му изслушване в съда в Кипър, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
От полицията заявиха, че 58-годишният египтянин Сеиф Ал-Дин Мухамед Мустафа е обвинен в отвличане на самолет и хора, с цел да ги отведе в неизвестна посока, също в безразсъдно и заплашително поведение, както и в нарушаване на антитерористични закони.
Обвиняемият реши да не говори в съда. Преди да бъде отведен от полицейска кола обаче, той показа знака на победата на събралите се журналисти. 
Съдебната зала се намира на по-малко от километър от летището в Ларнака, където Сеиф Мустафа вчера над 6 часа държа като заложници пътниците и екипажа на полет от Александрия за Кайро на компанията „EgyptAir”. Той принудил пилота да насочи самолета и да кацне в Кипър, като заплашил с взривяването на фалшив колан с експлозиви. Бившата жена на Мустафа живее именно в Кипър.
Кипърските власти го описват като психологически нестабилен и заявиха, че действията му нямат общо с тероризъм. След като самолетът се приземи в Кипър, похитителят постепенно пусна почти всичките си заложници, някои от които преди това се снимаха с него. Други избягаха от него в последните минути на драматичното събитие, след което Мустафа сам се предаде на властите.