Димитър Бербатов е вкаран е имотна измама, заради която трите му баровски мезонета на столичния 1 булевард „Бъкстон" №60 може да бъдат съборени. Това разкри пред столичен седмичник  Иван Тонев, един от съседите на футболиста и собственик  на  земята, върху която е построена жилищната сграда.
Звездата на гръцкия ПАОК попада в капан още със закупуването на апартаментите през 2003 г. По това време той вече е футболист на Байер Леверкузен. Представя се отлично в немския шампионат и прибира една от най-високите заплати в клуба. От познати научава, че тече строеж на луксозен блок на бул. „Бъкстон" №60. В съседство живеят само баровци, тъй като районът е сравнително спокоен, не е далече от центъра на София и от кооперацията се открива красива гледка към Витоша. Бербатов решава да инвестира там парите си, купувайки три мезонета по 240 кв. м.

Със съседите си коментира, че е платил по 400 долара за квадратен метър. Планира да се установи на „Бъкстон" с половинката си Елена, а когато двамата не са в България, апартаментите да ползват близките му. Митко е щастлив, защото трите имота са сред първите му самостоятелни покупки. Той обаче не знае, че по това време тече ожесточен спор между собственика на земята под сградата, Иван Тонев, и фирмата, строител на блока, „Мегатурс-1" ЕООД.
Тонев настоява кооперацията да бъде обявена за незаконна, понеже дружеството я надстроява без разрешение на съкооператорите, както изисква законът.
През 2004 г. предстои приемането на Акт 15. С документа се констатира, че сградата е напълно завършена, и се установява състоянието и готовността на строежа  за въвеждането му в експлоатация. Актът се съставя от собствениците на апартаменти, строителя, консултанта и проектанта. Подписва се както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в кооперацията. Те провеждат срещи на 18 и 20 октомври 2004 г.
Тогава Бербатов е в Германия, но в документа фигурира подписът му. Следва издаване на Акт 16, където законът изисква декларации от възложителите, тоест собствениците на апартаментите. Тази от Бербатов е подписана на 25 февруари 2005 г. с името „Венков".
„Фирмата „Мегатурс-1", с управител Петьо Симеонов Василев, е подправила не само подписа на Бербатов, но и на всички останали притежатели на имоти в сградата. Направила го е, за да узакони незаконно надстроената сграда", категоричен е съседът на нападателя Иван Тонев, който подава жалба в Административен съд - София град. Образувано е дело №6934 от 2012 г. Изготвена е съдебно-графологична експертиза, която по категоричен начин доказва, че подписите на актовете 15 и 16 не са положени от Бербатов.
„Митко знае за всичко това. Дори бе викан в VI РУП в София да дава обяснения и да съдейства за графологичната експертиза. Но си мълчи и не се явява на заседанията по делото, защото, ако го спечеля, сградата се обявява за незаконна и трябва да бъде съборена. Така парите му за трите мезонета ще отидат на вятъра", твърди Тонев. Понеже по закон надстроената част от сградата е на собствениците на земята, а не на притежателите на апартаменти, Тонев ще заведе дело за съсобственост срещу Бербатов. Ако го спечели, футболистът ще трябва да му плаща наем.
Любопитно е, че в кооперацията на „Бъкстон" №60 два апартамента има и тъстът на президента на БфС Борислав Михайлов. Единият е с площ 120 кв. м, а другият - 80. Покупката става в периода 2002-2003 г. Тъстът Димитър Петров взима и гараж, собственост на Иван Тонев. „Аз не знаех за продажбата. Сделката е направена без мен, а само със строителя. Това е незаконно!", твърди съседът на Бербатов. По думите му до 2006 г. Димитър Петров не изважда нотариален акт на апартаментите, за да ги скрие от НАП                   
През 2005 г. продава гарсониерата, а година по-късно вади нотариален акт на големия имот, но на името на Мария Петрова -съпругата на Борислав Михайлов. Днес тъстът на шефа на БФС живее във въпросния апартамент. Дори е бил домоуправител на етажната собственост. Преди време Димитър Петров се прочу с това, че е станал милионер от продажбата  на  апетитен терен край Несебър. Само ден след като държавата му продава земята за 1,141 млн. лв., той я препродава за 4 млн. лв. и печели повече от три пъти.