Американският президент Барак Обама ще има неформална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон тази седмица, съобщи Белият дом, отхвърляйки спекулациите, че липсата на официална среща е знак за игнориране на Анкара.
Ердоган ще бъде един от 50-те световни държавници на срещата за ядрена безопасност във Вашингтон в четвъртък и петък. Очаква се Ердоган да се срещне официално с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, съобщи „Франс 24”.
През последните дни се появиха много спекулации дали Обама ще се срещне с Ердоган. Излязоха информации, че отказа за среща е умишлен знак от страна на Вашингтон заради несъгласие около Сирия и посоката, в която се движи турската вътрешна политика.
На пресконференция в Истанбул в навечерието на пътуването си, Ердоган заяви, че среща с Обама е планирана.
Кабинетът на Байдън по-късно обяви, че вицепрезидентът ще приеме турският държавен глава в четвъртък.
Въпреки това, съюзниците в НАТО и коалицията срещу „Ислямска държава”, Вашингтон и Анкара, се разделят по въпроса за кюрдското присъствие в северната част на Сирия. Малцинството е подкрепяно от САЩ заради борбата на милициите му с "Ислямска държава", докато Турция счита сирийските кюрди за заплаха за националната сигурност.