Атентаторите в Париж и Брюксел не бяха измежду бежанците, терористите са били родени и израсли във Франция и в Белгия. Така вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриуел отговори на въпрос на в. „Билд“ дали с бежанската вълна не се увеличава опасността от терористични действия като тези в Париж и Брюксел.

Освен това според Габриел е необходимо предотвратяване на издигането на гета, каквото е познато в Париж и Брюксел.“В продължение на десетилетия там бяха оставени хора без образование и работа. Който допуска такива гета, той сее семената на престъпността, насилието и в крайна сметка на тероризма. Парите, които днес харчим за обучение и образование на чужденците ни предпазват по-добре от тероризма, отколкото каквото и да е ново антитерористично законодателство“.

По думите на вицеканлера вероятно одобрените 5 млрд. евро разходи за 2017 г. за интегриране на бежанците вероятно ще са достатъчни. Габриел уточни обаче, че не само държавата трябва да инвестира в проблема, но и германските провинции. Защото налице са около 300 000 деца, които трябва да бъдат образовани, което пък означава 25 000 необходими за това учители.

Според оценката на Габриел споразумението ЕС-Турция е вместо хаотичен бежански поток да има урегулирано преселване на хора. Сигналът към мигрантите е да не дават последните си пари на трафиканти на хора, които да ги прекарват нелегално през границите. Тъй като, в крайна сметка, бежанците могат отново да се озоват в Турция – с много по-лоши шансове за заселване в Западна Европа.