20 роми от Ветово нападнаха клона на Спешна помощ в градчето и потрошиха три стъкла. Причината била, че линейката се забавила по подаден сигнал за изпаднала в кома тяхна близка, болна от диабет.
Екшънът се разиграл в 2 часа след полунощ в неделя. Жена с диабет пийнала алкохол и изпаднала в хипогликемия. Съпругът й подал сигнал на тел.112, но след минути синовете й натоварили майка си в кола и я откарали в Спешна помощ, която се намира на две преки от къщата им.
На смяна бил фелдшерът Орхан Халитов. Ядосаните роми влезли в кабинета му и вдигнали скандал. 47-годишният медик започнал да им обяснява, че докато сигналът бъде предаден от 112 на Спешна помощ има технологично време, но пияните мъже не искали да чуят обясненията му и счупили прозорец. Фелдшерът ги помолил да излязат и да се успокоят, за да може да започне работа с изпадналата в кома пациентка. Те го послушали, но като излезли в коридора на сградата, продължили да викат и да думкат по вратата и по прозорците, в резултат на което са счупени още две стъкла.
Наложило се да бъде извикана полиция, която бързо овладяла положението. За щастие пострадали няма, жената е възстановена, а екшънът се е разминал само с материални щети. Униформените установили, че стъклата са строшени от 15-годишно момче, което ще трябва да заплати щетите. Материалите са докладвани в прокуратурата.
Миналата година на 5 януари друга група пияни роми след рожден ден отново потърсили медицинска помощ за близък в Спешна помощ, но тогава на друг фелдшер бе счупено ребро от удари с юмруци. След този случай персоналът търсил вариант за защита, но такъв не е намерен.
Идваме на работа, за да помагаме и лекуваме, но има реален шанс да не си тръгнем здрави, казаха медици от Спешна помощ във Ветово.