„Изключително съм щастлив!“ - въкликна вчера във Фейсбук младият русенец Николай Димитров, който в неделя за пореден път свири в легендарния Карнеги хол в Ню Йорк. След като преди година ученикът от Училището по изкуствата представи класика - индивидуално и в дует с Йоана Делимаркова, тази година младежът бе класиран за участие с изпълнение на джаз. Завчера той изпълни пиесата Autumn Leaves и според него се е справил чудесно. Това дължа най-вече на моя учител по джаз пиано Иван Куртев, се казва още във Фейсбук репликата на младия музикант, който благодари и на всички свои приятели и ценители за подкрепата.
Николай успя да види и прословутия традиционен великденски Парад на шапките, който превзе Пето авеню в Ню Йорк. Заради празничното събитие най-скъпата улица бе затворена за движение на автомобили, но пък бе пълна с хора, дошли да се позабавляват.
Парадът на шапките датира от сто години, когато след църковната служба нюйоркчани са излизали да се разходят в новите си дрехи, а жените са били задължително с елегантни и красиви шапки. Днес хората се събират на Пето авеню и най-вече пред катедралата „Св.Патрик“, за да покажат оригиналните си шапки, които са истински произведения на изкуството. Те си ги правят сами, като декорацията е задължително с цветя и Великденски мотиви. Екстравагантните модели достигат до половин метър височина, има и истински животинчета.