Дузина жители на Пиргово участваха в инспектирането на инсталация за преработка на стари гуми в Новоселци, Видинско, аналогична на тази, която фирма „Еко Интенсити“ възнамерява да изгради в тяхното село.
Инвестицията се бави вече година и половина, тъй като повечето местни жители не вярват, че технологията е безотпадна и не замърсява околната среда. Не можаха да ги убедят нито докладите на РИОСВ, нито експертите, дошли да разяснят що е то пиролиза и как при нея нищо не гори. Едва сега част от недоволните се съгласиха да видят на място как работи такава инсталация. И поне 90% от тях останаха убедени, че технологията е абсолютно чиста и безотпадна, като дори се съгласиха да го потвърдят и писмено. Останалите все пак изразиха съмнения като „При нас може да не е същото“ и „Не знаем какво ще е и затова пак сме против“ - аргументи, с които всъщност може да се спре който и да е проект и да се блокира всеки бизнес.
Както се убеди и „Утро“, отпадъчни продукти от преработката на стари гуми няма. Прилага се методът на нискотемпературна пиролиза при 400-450 градуса, при която гумите се разлагат на комплексни въглеводородни съединения. Изходните продукти са петрол (мазут), технически въглерод на прах (въглища), който се събира в контейнери и се продава за производство на брикети, и метален корд, който се извлича от гумите с магнити, също се продава. Липсва горене и пушек, помещението дори няма комин. Извън него не се усещат никакви миризми, а съседите дори не знаеха какво точно се прави до тях и спокойно си простираха прането навън. 
За мен е важно да убедя хората, че няма да имат никакви проблеми с нашата инсталация. Тя ще е по-модерна от тази в Новоселци, няма да режем и гуми, а ще използваме готов вносен чипс. Освен това ще разкрием 25 работни места, за които ще разчитаме на хора от селото, каза управителят на „Еко Интенсити“ Анатолий Миндов. 
Въпреки положителни отзиви от групата пирговчани, реализирането на проекта остава несигурно. Както разбра „Утро“, „Еко Интенсити“ е изпратила официални покани за оглед на съоръжението до кмета на община Иваново Георги Миланов, до председателя на общинския съвет Мариян Драшков, до кмета на Пиргово Илиян Бодуров и до общественото движение „За Пиргово“. Никой от официалните лица от Иваново обаче не уважи поканата. Кметът Бодуров беше изпратил свой представител, присъстваше и Павел Бенев, съпредседател на Сдружение „За Пиргово“. И двамата изразиха подкрепа за реализиране на инвестицията, но тепърва ще стане ясно дали това ще убеди съселяните им и официалните лица от Иваново, от които всъщност зависи изграждането на инсталацията.
Всъщност, кажи-речи единствената причина Пиргово да се изправи срещу „Еко Интенсити“ бе липсващата широка разгласа за готвеното изграждане на инсталацията за преработка на гуми и за ползваната технология. Макар че обявлението бе публикувано в пресата и оповестено на таблата в Пиргово и Иваново, никой не му бе обърнал внимание и затова у мнозина се създаде впечатление, че се готви нещо скрито. Иначе фирмата бе спазила напълно законовата процедура. Имаше и разрешение от екоинспекцията си, която също определяше технологията като безотпадна.