Започна протестът на общопрактикуващите лекари в Кюстендил, предаде БГНЕС.

Медиците обясниха, че днешните протести не са свързани с пари, а с факта, че ще бъде затруднена тяхната работа. „Нас ни превръщат в писарушки, а не в хора, които трябва да преграждат пациентите“, каза една от протестиращите.

Нейна колежка допълни, че излезлите на протест общопрактикуващи лекари са тук не за да искат повече пари, а за подобряване на условията на работа както в интерес на пациентите, така и в интерес на лекарите. „Никой не е доволен от реформата, която се прави“, категорична е тя.

Ефективният протест е насочен срещу нормативните промени. На първо място срещу така наречените пръстови отпечатъци. Според медиците това нововъведение ще ги принуди да попълват повече формуляри, ще се увеличат опашките пред кабинетите им и съответно ще се доведе до взаимно изнервяне. Лекарите също така отричат да има увеличение на направленията. Според тях, ако техният брой беше по-голям, те ще си вършат много по-добре работата.

Протестиращите в Кюстендил обявиха, че утре към протеста ще се присъединят още няколко области, сред които Сливен, Перник, Ловеч, Пазарджик и др.