Спешна помощ поддържа здравния министър д-р Петър Москов и няма да стачкува, съобщи вчера за „Утро“ зам.-председателят на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ д-р Недка Дикова.
„Това е единственият министър на здравеопазването, който се сети за спешната помощ и вкара стандарт, който не е съвършен, но поне определи кой пациент е спешен и кой не е и така ние вече работим по изградени правила“, обясни д-р Дикова. Затова спешните медици няма да излязат на протест за разлика от джипитата, които се готвят за стачка. Според д-р Дикова министър Москов е засегнал интересите на общопрактикуващите лекари и затова те смятат да протестират, но спешните медици ще обслужват безотказно пациентите.
Идеята за стачката на джипитата се появи в четвъртък, когато от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Петър Москов и до председателя на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова, в което изразиха недоволството си по 10 точки в служебния национален рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април.
В петък Националният съвет на Българския лекарски съюз се събра на заседание. На него бе заявено, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система. Съюзът обвини здравното министерство и здравната каса в осем лъжи, свали доверието си от тях и призова членовете си да стартират поетапни ефективни протестни действия. По този повод джипитата в Русе се събират тази вечер да решат как точно ще стачкуват.