Лауреатите на 10-ия международен конкурс „Франц Шуберт“, провел се през есента на 2015 година, за първи път изнесоха концерт на фестивалната сцена на „Мартенски музикални дни“. Вчера публиката аплодира майсторските и заедно с това достатъчно емоционални изпълнения на учениците от русенското Училище по изкуствата пианиста Николай Желязков и флейтиста Димитър Димитров, на 12-годишния Георги Чиколов от Музикалното училище в Пловдив, 10-годишната цигуларка от София Анна Георгиева, сопраното Ралица Ралинова и клавирното дуо Хе Ан Ким и Сън Хо Ли от Корея. Същия концерт лауреатите на конкурса „Шуберт 2015“, организиран от русенското НУИ, предстои да изнесат традиционно в Дом Витгенщайн във Виена. 
В събота вечерта аплаузите бяха за световно известния цигулар Шломо Минц, който за първи път изнесе концерт в Русе - и като солист, и като диригент на оркестъра на Класик ФМ радио. В програмата прозвучаха два цигулкови концерта, Симпъл симфони на Бенджамин Бритън и серенадата за струнен оркестър на Чайковски. Бляскавата вечерна програма бе предшествана от стилната сутрешна, наречена „Артур Лурие - откъсната страница от Сребърния век“ с участието на пианистката Борислава Танева и сопрана Ралица Ралинова. 
Виртуозност и емоция поднесе и първото гостуване в Русе и в България на Колегиума на Чешката филхармония в петък вечерта, а солистката - чешката виолистка Итка Хоспрова, първо очарова с визия и излъчване, а след това покори и с майсторско владеене на виолата.