Необходим е категоричен контрол на външната граница. Това коментира в Русе заместник-председателят на АБВ Румен Петков по повод на мерките, които трябва да се вземат, за сигурността на България и на Европа.
По думите му второто решение е „пълно пресяване“ на бежанците, които са на територията на Европейския съюз.
„Струва ми се, че за никого няма съмнение, че голяма част от хората са изпратени, и то изпратени с други мотиви и с други финансови ресурси и инструменти“, заяви Петков.
Той посочи, че при констатиране на най-малко съмнение, в това число и при хора второ и трето поколение, живеещи в Европа, за връзки и зависимости от „Ислямска държава“ или от други терористични организации, да бъде предприета незабавна екстрадиция.
Европол и Европейската агенция за външни граници ФРОНТЕКС трябва да придобият съответните пълномощия с необходимото финансово обезпечаване, както и да има пълен контрол върху взаимния обмен на информация, каза още Петков.
„Големият проблем на Европа е, че не анализира старта на процеса. Той беше даден с подкрепяната със зоологически ентусиазъм Арабска пролет. Още тогава предупреждавахме, че след нея идва Европейска зима, но никой не ни обърна внимание“, заяви бившият вътрешен министър от кабинета „Станишев“.
Той обясни, че днес за Либия се говори дали ще се раздели на две, или на три, а тя преди пет-шест години е била основна спирачка за имигрантите.
„Виждаме какво става в Ирак и в Сирия. Когато не се анализира този процес, няма как да се вземе вярното решение. Това е много голям проблем. Европейските лидери бягат от този проблем, защото са съучастници в неговото създаване. В същото време Европа няма лидери с качества“, смята Петков.
По думите му не е нормално три години България да не може да довърши оградата си на границата с Турция.
„Да не се окаже утре, че оттам минават горива, други възможни стоки с двойна употреба, наркотици. Явно някой не желае да се довърши тази ограда между България и Турция“, подхвърли вторият човек в АБВ.
В Русе той участва в дискусия с членовете на АБВ по повод на проблемите в националната сигурност.