Легендите на циганския суинг Трио Розенберг пристигат от Холандия в Русе, за да се включат в първото издание на Фестивал за младежки джаз. Това съобщи организаторката на феста - китаристката Мария Атанасова. Тя е позната на русенци с това, че организира и вече сдобилия се с голяма популярност Грийн Рок Фест всеки септември. 
Иска ми се младите хора да открият за себе си очарованието и силата на джаза, да го припознаят и да усетят неговата магия, казва Мария. Затова пристъпва към подготовката на първия Младежки джаз фест, който ще се проведе на 24 април в Доходното здание. Патрон на фестивала ще бъде посланикът на Холандия Том ван Оорсхот, който лично е обещал съдействие на русенката за поканата до Трио Розенберг. Негово превъзходителство е обещал и че ще дойде в Русе за фестивала. 
Триото от Холандия ще изпълни образци на джипси джаз и джипси суинг на финала на фестивала. А основните участници в първото издание ще бъдат три младежки групи. Едната е на шестима студенти в Румънската музикална академия в Букурещ - The Grouvy Bastards, другата е на студенти от Консерваторията в Тракийския университет в турския град Одрин и третата група е  Димитър Благоев Квартет на сина на известния тромпетист Венцислав Благоев.
Названието на фестивала е Halfton - „Полутон“, така се нарича и страницата на феста във Фейсбук, където може да се намери още информация. Впрочем, билети вече се продават в бензиностанция OMV в „Чародейка“ и в офиса на Usit Colours в Русенския университет, а също и на Eventim.bg.