Любимото на много домакини руло „Стефани“ е известно под това име само в България и Унгария  (Stefania szelet). И само у нас и в страната на маджарите се прави с плънка от яйца, варени моркови и кисели краставички. Иначе месното руло е познато по целия свят, навсякъде си имат национална рецепта и име за ястието, някъде е без плънка, другаде е с плънка, която най-често е от твърдо сварени яйца.
Защо обаче само у нас и в Унгария е кръстено на Стефани/Стефания и коя е тя? Според унгарците това е принцеса Стефания Белгийска (1864-1945), вдовица на австрийския престолонаследник Рудолф и съпруга на австро-унгарския дипломат граф Елемер Едмънд Лоняй. Ако има нещастни принцеси, Стефания ще е в първите им редици. Поне в първата половина от живота си.
Стефания Клотилд Луиз Хермин Мари Шарлот е дъщеря на белгийския крал Леополд Втори и съпругата му австрийската ерцхерцогиня Мари Хенриет. Двамата са пълна противоположност - той е сериозен и деликатен, тя - шумна, пряма и своенравна. Той трудно я понася и предпочита ласките на любовниците си. Заради многобройните му скандални връзки поданиците започват да го наричат Краля на белгийците и хубавиците (Le Roi de Belges et de Belles). Уреденият брак между Леоплод Втори и Мари Хенриет е пълен провал, въпреки че се раждат четири деца - Луиз, Стефания, Клементин и наследникът принц Леополд, който за нещастие умира от пневмония на 9-годишна възраст.
Тази атмосфера на взаимна непоносимост като че ли орисва и Стефания. По настояване на баща й на 5 март 1880 г. в Брюксел пристига 32-годишният престолонаследник на Австро-унгарската империя Рудолф. След срещата с 15-годишната Стефания той пише на майка си императрица Сиси: „Не намерих това, което искам. Но все пак тя е доста добра и умна“. Всъщност Стефания е една от малкото налични католически принцеси, за които може да се ожени, след като инфантите на Португалия и Испания са отказали, а църквата не разрешава да встъпи в брак с братовчедка си Мария Антония. И два дни по-късно Рудолф иска ръката на белгийската принцеса. Малкото момиче е изпратено във Виена, за да научи императорския етикет. Много скоро обаче придворните дами установяват, че тя не знае нищо, абсолютно необразована е по отношение на съпружеските задължения на жената и на всичкото отгоре все още е полово незряла. Сватбата е отложена, а Стефания върната в Брюксел.
Година по-късно, вече почти 17-годишна, на 10 май 1881 г. принцесата се омъжва за Рудолф на пищно тържество в катедралата „Св. Августин“ във Виена. В чест на сватбата австрийският астроном Йохан Палиса нарича астероид 220 Стефания. И с това като че ли свършват хубавите неща в живота й. Прочутата с красотата си императрица Сиси избягва и презира снаха си, защото я смята за по-долустояща по потекло от сина й. Рудолф е интелигентен, импулсивен и либерален, Стефания - консервативна и доста обикновена. Ситуацията много напомня отношенията в семейството на родителите й. Дори раждането на дъщеря им Елизабет Мари не спасява брака, който се разпада бързо. Още повече че заради зачестилите му похождения Рудолф заразява Стефания с венерическа болест и тя не може да забременее повече, за да му роди наследник, за какъвто той мечтае. През 1889 г. в императорската ловна хижа в Майерлинг са намерени телата на Рудолф и любовницата му баронеса Мари Вецера. Заради настояването на император Франц Йосиф синът му да прекрати връзката си със 17-годишната баронеса Рудолф взема крайно решение - застрелва Мари в главата и след това се самоубива.
Тази драма в императорското семейство обаче слага край на нещастния период в живота на Стефания. Овдовялата принцеса предприема пътувания из Австро-Унгария, за да е колкото се може по-далеч от Виена и двореца. Така среща унгарския граф и дипломат Елемер Лоняй и само година след смъртта на Рудолф двамата се женят. Това е един щастлив брак, въпреки че тя не може да има повече деца. Щастието е помрачавано само от отношенията с дъщеря й Елизабет. Принудена да напусне Виена заедно с майка си и подстрекавана от императорското семейство Елизабет започва да обвинява Стефания за смъртта на баща си. Така връзката между двете се къса напълно. През 1935 г. Стефания се опитва да издаде мемоарите си, но това предизвиква скандал и забрана за публикуването им. Книгата е издадена през 1937 г. извън Австрия под заглавието „Можех да бъда императрица“. Стефания умира на 81 години през 1945 г., година по-късно при нея се преселва и Елемер.
И все пак защо рулото се нарича Стефани/Стефания? Унгарците обичат „своята“ принцеса, а тя и Елемер са обичали Унгария и унгарската кухня. Твърди се, че благодарение на нея няколко нови ястия обогатяват маджарската кулинария. Характерният обединяващ елемент в стила Стефания са варените яйца - като плънка в прочутото руло, в кюфтета, в гнездо от кайма, дори и в ризото. Как името е стигнало до България? Най-вероятно чрез българските градинари, които се преселват в Унгария. Не е случайно, че унгарският червен пипер е най-прочутият в света. Преселниците обаче не скъсват връзката с родината и е логично точно така руло Стефани да е придобило и българска биография.

Руло Стефани

Необходими продукти:
700 г свинска кайма
1 глава лук, нарязана на кубчета
2 с.л. зехтин
3 скилидки чесън, настърган
1 с.л. кимион
1 с.л. магданоз
2 с.л. чубрица
2 с.л. червен пипер
2 яйца
1/2 ч.ч. фина галета
сол
черен пипер
за плънката:
3-4 твърдо сварени яйца
2 варени моркова, нарязани на ленти
2-3 кисели краставички, нарязани надлъжно на ивици
за поръсване:
1 с.л. галета
1/2 ч.ч. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 175 градуса.
Зехтинът се загрява в незалепващ тиган и в него се запържва лукът, нарязан на ситно, до полупрозрачност.
Каймата се поставя в голяма купа. Добавят се запърженият лук и пасираният чесън, сол, черен пипер, кимион, чубрицата, магданоз и червен пипер. Последно се слагат яйцата и галетата и с ръце се омесва добре. Половината от каймата се разстила върху хартия за печене, като й се придава правоъгълна форма. В средата се поставят сварените и обелени яйца, сварените моркови и киселите краставички, нарязани на ленти. Покрива се с останалата половина кайма, оформя се на руло и отгоре се поръсва с галетата и настъргания кашкавал. Премества се заедно с хартията в леко намазнена тавичка и се пече около час.