Трибуналът за военни престъпления в Бивша Югославия осъди на 40 години затвор бившия политически водач на босненските сърби Радован Караджич по обвиненията в геноцид.

Той носи наказателна отговорност за геноцида в Сребреница. По време на клането през 1995 г., което е и най-голямото след края на Втората световна война, загинаха 8000 души, избити от босненските сърби.

Трибуналът вече призна Караджич за виновен по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995).

В същото време съдиите отхвърлих второто от двете му обвинения в геноцид. Съдът заяви, че няма неопровержими доказателства, че е извършван геноцид в трите общини в Босна - Приедор, Сански мост и Зворник.

Трибуналът също така обяви, че Караджич носи наказателна отговорност за убийства и преследвания на босненски мюсюлмани и хървати по време на войните през 90-те години.

Четейки на глас присъдата, един от съдиите в трибунала заяви, че Караджич е бил „на върха на“ ръководството на босненските сърби. Той също така носи „индивидуална наказателна отговорност“ за убийства, преследвания и взимане на заложници сред миротворците на ООН.

Караджич бе обвинен общо по 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те години.