Само за няколко часа основата на втори жилищен блок в центъра - „Възход“ на улица „Велико Търново“, започна да потъва, появиха се процепи по стените в някои от апартаментите, а вратите са се изметнали и не могат да се затварят. Според живеещите в четириетажната аварирала сграда причина за пропадането е слягането на земните пластове след ВиК авария през декември пред съседния блок на „Княжеска“ 23, за който „Утро“ писа вчера. Там от няколко дни има още по-сериозни проблеми, защото конструкцията на сградата вече е променена. От понеделник сутринта екип на ВиК копае и прослушва, а улица „Велико Търново“ е затворена за движение. По пътното платно в близост до улична шахта вдясно се появи и хлътване от около 20 см, а тротоарните плочки са с огромни вдлъбнатини. 
Живеещите в блока на ул. „Княжеска“ 23 са изкарали една безсънна нощ в понеделник срещу вторник и са силно обезпокоени, тъй като през цялото време чуват пропукванията по стените в домовете си. 
Под асфалта няма пръст и основа, а от края на декември след аварията на ВиК са започнали процеси по усукване на жилищните кооперации, коментираха собствениците на апартаменти и от двата блока. 
От понеделник вечер по гипсовата мазилка на стената в стаята, която е откъм улицата, се появиха две цепнатини от по 60 см и няколко по-малки, каза Калоян Моновски, който живее на третия етаж в бл. „Възход“.
Детелина Ачева, която обитава апартамента под неговия, коментира, че циментът на основата на блока удържа, но меката част пропада. Притеснени сме от случващото се, пътното платно около шахтата хлътна, а отдолу вероятно е кухо, защото в хола кънти, когато минават автомобили, допълни тя. 
С тапети съм и трудно си личи дали има пукнатини, но не мога да си затварям вратата, сподели Илка Петрова, която живее на първия етаж и също допълни, че при преминаването на автомобили в апартамента й се чува силен шум. 
Очакванията на хората са, че съвсем скоро от ВиК ще започнат сондажи, ще се установи причината за пропадането и ще се предприемат мерки за отстраняването на проблемите. Дотогава сградите ще бъдат обозначени с маркери, за да се проследи пропадането. Живеещите в двата блока разчитат на съдействието на общината, откъдето още в понеделник сутринта веднага бяха изпратени специалисти на оглед, а лично кметът Пламен Стоилов и главният архитект Живка Бучуковска се запознаха със ситуацията. След сигнала за пропадането и на блок „Възход“ вчера общинска комисия отново извърши оглед. 
Докато се решат обаче проблемите, апартаментите в двата блока са подложени на усукване и натиск, а изплашените собственици ще продължат да чуват през нощта как пукат стените и да изкарват безсънни нощи.