17-годишната Донка Й. и 10 години по-големият й брат Мариян Й. се сдобиха с присъди, след като само за 4 дни успели да заработят 350 лева с майсторски фалшифицирани лотарийни билети. Заслуга за подправените досущ като печеливши картончета била на непълнолетната тийнейджърка.
Тарикатлъкът работел по една и съща схема - баткото купувал от павилион талон на „Лотария България“ от вида „Астро“, при които печалбите се въртели съобразно зодиакалните знаци. Най-голям афинитет двойката от контингента имала към зодия „Лъв“ и затова най-често си изтегляли този знак. След като Мариян купувал билетче, отивал да го изтърка, но след като виждал, че не печели нищо, в сила влизала намислената схема. Майсторката по фалшифициране Донка предварително била нагласила друг, купен преди това също непечеливш билет, но така подправен, че имал вид на печеливш. С него братът след минута се връщал до павильона и с радост обяснявал на продавачката, че е ударил някой лев. На няколко пъти комбината играла и с други билети - „Бинго милиони“, на които подправяли печелившите числа. Така баткото и ловката му сестричка ударили два пъти по 100 лева, два пъти по 50 лева, веднъж 20 и три пъти по 10 лева.
Изглежда фалшификатите не били съмнителни, нито лаишки направени, тъй като номерът на двойката минавал и продавачките изплащали печелившите суми. Така за краткия период от 26 февруари до 1 март 2015 година брат и сестра натрупали 350 лева. Не след дълго обаче схемата била разкрита от продавачките, а и между тях се заговорило за съмнителните талончета.
В крайна сметка и двамата младежи седнаха на подсъдимата скамейка, като непълнолетната Донка се сдоби с по-тежки обвинения, тъй като тя не само е ползвала измамните печеливши билети, но сама ги е фалшифицирала. На първа инстанция състав на Русенския районен съд я наказа с 1 година пробация, през която трябва два пъти седмично да се подписва пред инспектор, както и да посещава курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие. Отделно ще трябва да понесе и обществено порицание, като присъдата й бъде прочетена по общинското радио. Брат й се размина само с 200 лева глоба. Наказанията са на първа инстанция.