Фернандо Алонсо ще се върне на пистата след 10 дни за състезанието в Бахрейн. Пред испанското издание "Марка", пилотът на Формула 1, който претърпя изключително тежка катастрофа по време на последния старт в Австралия, увери почитателите си, че се чувства добре и няма тежки наранявания.

„Когато караш с 300 км/ч нещата се случват много бързо, въпреки че аз усетих катастрофата да се случва много по-бавно. След завъртането и излизането от пистата, когато колата започна да се премята само се молех болидът да спре. Когато това стана, видях парченце небе и разбрах, че ако си разкопчея коланите, ще се измъкна сам.

Алонсо пострада в 18-та обиколка. Той удари отзад движещия се пред него Естебан Гутиерес в зоната за спиране за завой №3 на „Албърт парк" в Мелбърн. От удара се прекърши предното дясно окачване на колата на Алонсо, той се завъртя, а след като колата му стигна пясъчната зона за сигурност веднага заора и последваха няколко премятания първо странично, а след това по надлъжната ос на болида, като накрая автомобилът му се удари в предпазната стена и се захлупи с колелата нагоре.

"Бях във въздушния му поток възможно най-дълго, до точката за спиране, и в последния момент се получи комбинация от фактори, която доведе до катастрофа. Смятам, че е състезателен инцидент. Беше сериозно както за мен, така и за Гутиерес, но и двамата сме щастливи, че сме тук и си говорим, това е важното", заяви Алонсо пред изданието.

"Инцидентите са част от спорта. Във футбола понякога виждаме брутални влизания в глезена на съперника, които могат да го изкарат от терена за няколко мача. Всичко е въпрос на късмет, ъгъл на съприкосновение, време... Не смятам, че Формула 1 е по-различна от другите спортове. Пък и искам да се върна колкото се може по-бързо в колата и да спечеля първи точки за този сезон", обясни Алонсо.

Той разкри и на кого се е обадил първо след инцидента.

"На майка ми, което е съвсем нормално. След медицинските прегледи се прибрах в стаята си и звъннах на родителите си, защото със сигурност се притесняваха. Направихме видео разговор. Те седяха на дивана у дома и закусваха. "Притеснихте ли се?", попитах ги аз. "Да, но като те видяхме да излизаш от колата, се успокоихме. Все пак и гледахме състезанието", ми казаха те. Бяха супер тихи. Явно са чакали да се обадя веднага след инцидента"

Алонсо разказа и за технологията, по която е изграден болида и която е спасила живота му.

"Пилотската кабина е направеда от въглеродни влакна, но за разлика от останалата част на автомобила, тук те са два слоя, а в средата са запълнени с амуминий и кавлар, което я прави практически неразрушима"

„Мисля, че трябва да благодаря на ФИА за постоянното подобряване на безопасността във Формула 1, тъй като моята катастрофа е доказателство, че се работи в правилната посока", завърши Алонсо.