Поне десетина хора се извиха в зала „Булстрад Арена“ в събота надвечер, когато на сцената излезе Берковската духова музика, специално поканена за петото издание на надиграването „Русчуклийска среща“. Постепенно хорото стана едно общо - на него се уловиха всичките над 1200 участници и доста зрители. 
Преди това от 10 часа сутринта до късния следобед 30 любителски клуба за народни танци от цялата страна показваха майсторско владеене на стъпките и вдъхновено изпълнение на различни български фолклорни танци. 
Особено атрактивно изглеждаха групите, докато представяха второто си хоро, което по регламент трябва да е от региона, където живеят. Така пред немногобройната зрителска аудитория се редяха танци от Добруджа, балканджийски стъпки, влашки мотиви, широко разляти тракийски движения. Впечатляваха и костюмите на участниците - стилизирани и по-изчистени от богато украсените костюми на професионалните фолклорни ансамбли, но затова пък даващи воля на въображението, усета за красота и чувството за хумор. 
Танцьорите, които приключваха участието си в конкурсната програма, излизаха на разходка из центъра на Русе. Така по обед на централния площад вече се беше събрала внушителна група от млади мъже и жени, повечето закичени с шарени китки и с алени кърпи на кръста. 
Концертът на Берковската духова музика с участието на тромпетиста Йордан Йончев-Гъмзата, известен от „Шоуто на Слави“, бе специалният подарък за участниците и публиката от организаторите - школата за народни танци „Играорци“ и нейния ръководител хореографа Богдан Донев, който е и главен хореограф и ръководител на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. 
На финала журито, в което участваха трима професори - Даниела Дженева, Антон Андонов и Николай Цветков, обявиха призьорите. Русенският градоначалник Пламен Стоилов, под чийто патронаж премина събитието, лично връчи Наградите на кмета - на клуб „Еленика“ от Елена, на „Чановете“ от Русе и на „Анесица“ от Тетово. 
При групите с над 30 души първото място заеха „Добруджанци“ от Тервел, втори бяха „Задявка“ от Шумен, трети - „Нашенци“ от Русе. При клубовете с по-малко от 30 танцьори първенци са „Колеви“ от Варна, втори - „Пълдин“ от Пловдив“ и трети - „7/8“ от Добрич. 
Едни от най-атрактивните награди бяха дадени в раздела „Каквото ви душа сака“: първите - плевенските „Веселяци“, получиха правото за композиране на авторска музика и 3-минутен запис, вторите - „Възрожденци“ от Варна, отнесоха буренце с вино и шишове с мръвки, а третите - „Теменуга хоп-троп“, от Казанлък взеха картина с Паметника на свободата. 
Мис „Русчуклийска среща“ стана Женя Пашова от „Теменуга хоп-троп“, а за мистър „Русчуклийска среща“ бе признат Шенай Шебретов от „Веселяци“. 
Финалът бе обозначен с наградата на организаторите от „Играорци“ - получи я ръководителят на клуб „Еремия“ от София Ивайло Георгиев. Освен подаръка - куфарче за многобройните пътувания, той получи и едно тържествено ритуално бръснене „на мегдана“ - направиха го танцьори от състава на Богдан Донев под звуците на финалното хоро на Берковската духова музика.