Зелен и клисав кекс е ястието, което поставя начало на кулинарната кариера на хоби готвача Мая Димитрова от Русе, която е сред 16-те финалисти, успели да впечатлят с кулинарните си умения критичното жури в популярното тв шоу „Мастър шеф - България“. Терин (желирано месо със зеленчуци), пълнен откъм гърба лаврак с морски дарове, десерт с тънък шоколадов блат, сладко от ягоди и мус от крема сирена, са само една част от кулинарните шедьоври, с които 31-годишната лъчезарна и изключително позитивна русенка преминава кръг след кръг в състезанието, представяйки се блестящо. 
Много обичам да готвя морска храна. Намерих една испанска рецепта, която направих по мой начин, стил и  вкус, и така взех престилката на „Мастър шеф“. Черпя знанията си от книги, интернет и от близък приятел, който е шеф-готвач, споделя Мая, която готви на по-високо ниво от 5-6 години. Именно този неин приятел я подтиква да участва в шоуто, а тя се записва просто на шега само два дни преди крайния срок.
Попълних и един въпросник със 100 въпроса, който изгражда профила на участника, и написах, че ще заведа агитка от 15 души, като се оказа, че досега не е имало такъв участник. Очаквах да ме изберат за участие, защото съм много енергична и позитивна, а такива хора се срещат все по-рядко, разказа младата жена. 
Тя участва за първи път, като от първия сезон на предаването е гледала само няколко епизода и няма никаква представа от правилата и регламента. Дори не е знаела, че има парична награда от 100 000 лева, а разбира, едва когато подписва договора си. 
Дори да си най-добрият хоби готвач, ако нямаш сила и енергия да преодолееш стреса, няма как да оцелееш в „Мастър шеф“, категорична е Мая, според която в кухнята на предаването има добри и не толкова добри хоби готвачи, а уменията на всеки си проличават веднага.
Всички камери, кухнята, която не е твоя, журито, което постоянно те натиска - целият този стрес е най-трудното нещо в състезанието. При мен също имаше лек стрес, но аз съм толкова над нещата, че се справих. Дори журито ми казват, че съм много луда. Хората могат да взимат от моята енергия колкото искат, защото я имам в изобилие, споделя кулинарката. 
В момента Мая е в отпуск по майчинство и отглежда малкия Виктор, който скоро ще навърши 2 годинки. А иначе работи в известната семейна русенска сладкарница „Златните рибки“, която е запазена марка за качество от 1992 година. 31-годишната финалистка е родена в Тутракан, а от 15 години живее в Русе. От 7 години е щастливо омъжена за Деян Димитров, има и още едно дете от предишния си брак - 10-годишната Габи. Малкият Виктор е винаги до нея в домашната кухня, а Габи изключително много се гордее с майка си, като съвсем скоро се е сдобила с книжка „Какво да сговя, когато мама я няма“ и е изненадала Мая с бухти. 
Русенската финалистка иска да спечели „Мастър шеф“ и да отвори ресторант, който да е без меню. В него ще се предлагат гурме ястия, които всеки ден аз ще измислям, мечтае на глас Мая.