Тази година съм решил да свикам КСНС по проблемите на демографската криза и киберсигурността. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание, в което обобщи резултатите от традиционните политически консултации с парламентарните партии. 

Въпросите за демографската криза бяха остро поставени от БСП и Патриотичния фронт по време на тези консултации. Освен това президентът коментира и ситуацията около протестите срещу забраните за дивото къмпингуване.

"Не наложих вето на закона, а призовах да се определят ясни демократични правила за къмпингуване. Радвам се, че вече има нов законопроект, който да отмени абсолютната забрана и да въведе правила." Въпросът за киберсигурността бе повдигнат от президента по повод на кибератаките срещу сайтовете на централни институции в деня на последните избори за местна власт. 

Освен това президентът насочи вниманието на депутатите и към темата за национални цели и идеали. Според него идеята за нова национална доктрина, която напоследък се издига няма смисъл и е дълбоко невярна. Българските национални цели и идеали се съдържат в заветите на Левски за чиста и свята република. Ние просто трябва да го реализираме. 

След обръщението на президента изненадващо групата на БСП напусна залата. Според Янаки Стоилов причината е отказът на мнозинството декларациите на палраментарните партии по повод обръщението на президента да не се излъчват пряко по националното радио и телевизия. 

"Това не е знак на неуважение към президента, а реакция срещу решението българските граждани да не чуят словата на партийните лидери", каза Янаки Стоилов.