До 2-3 седмици с назначаването на двама специалисти реално ще стартира дейността на българо-румънския технически секретариат в Русе по приоритетната област в сферата на туризма и културата, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова. Офисът е на ул. „Княжеска“ 15, а на официална церемония вчера в присъствието на държавния секретар на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Чезар Соаре, областния управител Стефко Бурджиев и други гости Ангелкова и кметът Пламен Стоилов подписаха договор, с който общината предоставя безвъзмездно помещението. 
Целта на секретариата е да подпомогне не само съкоординаторите по приоритетната ос България и Румъния, но и от всички останали 12 държави членки по Дунавската стратегия. Той ще стартира със средства от техническа помощ от Европейската комисия и ще дава информация за проекти за развитие на Дунавския регион. Парите за проекти ще се привличат по различни оперативни и трансгранични програми, тъй като Дунавската стратегия не е финансов инструмент, обясни Ангелкова. Вярвам, че това ще засили добрите ни отношения и новооткритият офис ще бъде моторът, който ще гарантира добрата комуникация и сътрудничество, каза още министърът. 
Кметът Стоилов подчерта, че отварянето на секретариата в Русе е дългоочакван миг, който ще даде възможност за по-добра комуникация, достъпност и сътрудничество между 14-те държави членки на Дунавската стратегия. Откриването на офиса за мен е реален старт на тази стратегия, чест е, че офисът е в Русе. Вярвам, че заедно ще работим за утвърждаването на региона като координационен център на Дунавската стратегия, допълни той. 
Ангелкова съобщи, че на 17 юни в Русе ще се проведе  конференция на тема „Туризъм и сигурност в Дунавския регион“, а еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу вече е потвърдила присъствието си, като се очакват и представители на 14-те държави членки на Дунавската стратегия. 
Със Световната туристическа организация на ООН имаме обща инициатива за създаване на туристически обсерватории по програма „Дунав“ в Дунавския регион, като първата от тях ще заработи в Русе, каза още Ангелкова.