Никога не се отказвай!
Бъди себе си!
Не слагай прекалено много брашно в сладките!
Това са три от житейските постулати на Катрин Хепбърн - единствената актриса, вписана в Книгата на рекордите Гинес с четири „Оскара“. Ако първите два са типични за „лошото момиче на Холивуд“, как се е появил третият?
На 6 юли 2003 г., седмица след като на 96-годишна възраст Катрин се преселва в по-добрия свят, в редакцията на „Ню Йорк Таймс“ се получава писмо от Хедър Хендерсон. Дамата се представя като съседка на актрисата и разказва как са се запознали. Семейство Хендерсън било изпаднало в ужас и паника от внезапното решение на дъщеря им Хедър да напусне Брин Мор колеж в Пенсилвания. Това е един от най-старите колежи по изкуствата, който тази година ще отбележи своята 130-та годишнина, и първият в САЩ, предложил докторат по социални дейности. Там е завършила самата Катрин Хепбърн, но също и изящната поетеса Емили Дикинсън, бившият държавен секретар на Щатите Мадлин Олбрайт и настоящият кандидат-президент Хилъри Клинтън. В опитите си да влеят разум в главата на опърничавата си дъщеря семейство Хендерсън се сещат за знаменитата си съседка. Бащата на Хедър пише писмо с молба да вразуми дъщеря му и го пъха в пощенската кутия на актрисата. И остава с надеждата, че холивудската звезда ще откликне. Още на следващата сутрин обаче, в 7.30 сутринта, Катрин Хепбърн звъни на вратата на Хендерсънови и буквално влита в стаята на Хедър, където й изнася цяла лекция за глупостта да напуснеш Брин Мор. Хедър се връща в колежа, а случаят поставя началото на приятелски отношения между Катрин и семейство Хендерсън.
Един ден г-н Хендерсън научава, че актрисата е претърпяла лека автомобилна катастрофа и се възстановява от травмата вкъщи. Той решава да я посети, като преди това г-жа Хендерсън приготвя специално за нея шоколадово брауни, защото знае, че Катрин обича шоколад. Пределно откровена както винаги, още след първата хапка обаче Катрин казва: „Твърде много брашно! И не го препичайте! Браунито трябва да е лепкаво, а не като кекс“. И след като се възстановява, сама започва да търси рецепти за брауни, които дава на г-жа Хендерсън. Една от тези рецепти била написана в писмото, което получили в „Ню Йорк Таймс“. А Хедър го завършвала именно с трите съвета, които била научила от Катрин Хепбърн.
Почти 70 години Холивуд се радва на своето лошо момиче. Тя свободомислеща, позволява си да се появява без грим, носи мъжки дрехи, има хаплив език и на всичкото отгоре е звезда, без да е типичната руса и глупава сексбомба. Да спазваш всички правила, означава да се лишиш от всички удоволствия, казва Катрин Хепбърн и смело гази порядките в меката на киното. Не дава автографи, не дава интервюта или баламосва журналистите с измислици. Изобщо не ме интересува какво пишат за мен, стига да не е истина - това е Катрин, първата актриса поискала космическия за времето си хонорар от 1500 долара на седмица. И го получила! Тя е първата и единствената досега с 4 награди „Оскар“ за най-добра женска роля - за филмите „Утринна слава“ (1933 г.), „Познай кой ще дойде на вечеря“ (1967 г.), „Лъвът през зимата“ (1968 г.) и „На златното езеро“ (1981 г.). Отделно са осемте номинации за най-престижната филмова награда и още куп признания на фестивали и гилдии.
Впрочем класиката „Познай кой ще дойде на вечеря“, която има 10 номинации за „Оскар“ е лебедовата песен на една голяма любов - на Катрин и Спенсър Трейси. Това е последният филм, в който двамата се снимат. Две седмици след като приключват снимките, на 10 юни 1967 г. Трейси умира. Двамата се срещат през 1941 г. на снимачната площадка на „Жена на годината“. И срещата им не е любов от пръв поглед. Точно обратното. Катрин смята, че не са подходяща двойка, защото тя е твърде висока за него със своите 1,71 м. Спенсър Трейси, който е ревностен католик, е шокиран от прекалено разкрепостената брюнетка, която изобщо не се интересувала какво мислят другите за нея. В холивудските среди вече се говорело за неуспешния й брак с бизнесмена Лъдлоу Огдън Смит, с който се развежда два пъти - веднъж в Мексико и втори път в САЩ, защото властите не признали първия развод. Знаело се и за авантюрата й с милиардера предприемач, пилот, авиоинженер, режисьор и продуцент Хауърд Хюз. Авантюра, която Скорсезе пресъздава в „Авиаторът“ с Леонардо ди Каприо в главната роля. Филмът взе 5 „Оскара“ през 2005 г. - за монтаж, костюми, художник и оператор, за поддържаща женска роля на Кейт Бланшет, а Лео отново се размина с наградата.
Но както предрича един от приятелите на Спенсър Трейси, двамата с Катрин много скоро стават любовници, вероятно на принципа: противоположностите се привличат. Трейси обаче е женен, има един глухоням син, и като истински католик дори не помисля за развод. Вестниците научават за връзката им и излизат със заглавия „Спенсър Трейси живее с две жени“ и „Холивудският харем“. Жена му Луиз дори влиза в клиника с нервно разстройство, но бързо се оправя и просто свиква с положението. Катрин и Спенсър стават виртуози на конспирацията, те толкова умело се крият, че вестниците ги оставят на мира, погълнати от следващия холивудски скандал.
Катрин и Спенсър имат 9 общи филма. Но депресията и алкохолът съсипват здравето на Трейси. Той стоически издържа на снимките на „Познай кой ще дойде на вечеря“, след което болестта го поваля окончателно. Двамата с Катрин са с номинации за „Оскар“, но тя не отива на церемонията, защото там е Луиз, съпругата, за да вземе престижното отличие от името на Трейси. Всъщност награждават Катрин Хепбърн. И това лошо, непокорно, одумвано и звездно талантливо момиче на Холивуд не отива на погребението на своята 26-годишна любов, за да не смути с присъствието си Луиз. „Аз обичах Спенсър Трейси, няма нещо, което да не бих направила за него“ - пише актрисата в автобиографията си, излязла през 1991 г.

Брауни Катрин Хепбърн

Необходими продукти: 
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. безсолно масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилия
1 ч.ч. грубо нарязани орехи
щипка сол

Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява на водна баня  и се смесва с какаото при непрекъснато бъркане. Сваля се от огъня и се разбърква със захарта. Яйцата се разбиват и заедно с ванилията се добавят към маслото. Брашното, солта и орехите се смесват и се прибавят към маслената смес. Всичко се разбърква добре и сместа се изсипва в квадратна тавичка. Пече се на 180 градуса около 40 минути. Охлажда се напълно и се нарязва с остър нож на квадрати.