Операта „Симоне Боканегра“ на Джузепе Верди е рядко поставяна, тъй като е извънредно трудна, но заедно с това тя е своеобразен алманах на творчеството на големия италиански композитор. Това каза вчера на пресконференция диригентът Георги Димитров, който подготвя оперната премиера в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Русенската публика ще види спектакъла с големия солист Иван Консулов в главната роля в петъчната вечер. За самия Консулов, който пристигна още преди месец от Цюрих, за да репетира ролята, това е девета постановка.
Няма да има сценични изненади, никой няма да се съблича, да се катери и да тича по сцената, обеща маестро Димитров. Това е опера, в която режисьорите почти няма какво да правят - и това е много радостно, тъй като в това произведение има много пеене, обясни той. Маестрото обяви, че втора премиера предстои на 8 април, а той е поканил и сопраното Красимира Стоянова да пее при едно от следващите представления. За мен е чест и привилегия да бъда част от екипа и да работя с личности като Георги Димитров и Иван Консулов, каза режисьорът Георги Симеонов. 
Тази вечер от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание е концертът на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и пианиста Евгений Божанов. Под диригентството на Пламен Джуров те ще изпълнят творби на Шопен.